Avto
15961 ogledov

Na obvoznici po novem največja hitrost 50 km/h

Obvoznica v Parizu Profimedia
V Parizu sprejemajo kontraverzni ukrep, z oktobrom bodo močno znižali največjo hitrost na obvoznici.

Omejitev hitrosti na pariški obvoznici bo od oktobra 50 kilometrov na uro, je napovedala županja Pariza Anne Hidalgo, ki je že pred časom obljubila, da bo ukrep uvedla po olimpijskih in paralimpijskih igrah.. Trenutno je na obvoznici omejitev hitrosti 70 km na uro, poroča STA.

"Na tem smo delali 18 let, torej to ni nekaj novega," je povedala Hidalgo in dodala, da je bila to njena odločitev. Omejitev bo na 35 kilometrov dolgi obvoznici okoli Pariza veljala od 1. oktobra.

Kaj bo rekla nova vlada?

V začetku leta je tedanji minister za promet Clement Beaune povedal, da vlada tega ukrepa ne bi odobrila, takratna ministrica za energetski prehod Agnes Pannier-Runacher pa je povedala, da bi lahko znižanje omejitve vodilo v povečanje števila zastojev in posledično več emisij ogljikovega dioksida.

Namestnik županje, zadolžen za promet David Belliard je medtem znižanje omejitve hitrosti branil kot ukrep, ki je v skupnem interesu in za skupno dobro.

Obvoznica v Parizu | Avtor: Profimedia Profimedia

Največja dovoljena hitrost do danes skoraj prepolovljena

Na obvoznici je od njenega odprtja leta 1973 veljala omejitev 90 kilometrov na uro, leta 1993 pa so jo znižali na 80 kilometrov na uro.

Leta 2014 so omejitev hitrosti na pariški obvoznici znižali z 80 na 70 kilometrov na uro, kar je za dobre pol milijona prebivalcev v bližini obvoznice pomenilo zmanjšanje hrupa za en decibel ponoči in pol decibela podnevi, je januarja povedal Belliard.

Pariški mestni svetniki z desnice so izrazili dvom, da omejitev hitrosti z 90 na 70 kilometrov na uro zmanjšuje hrup in onesnaževanje z dušikovim dioksidom. Raziskave naj po njihovih besedah ne bi podpirale niti znižanje omejitve s 70 na 50 kilometrov na uro.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 12:38 09.september 2024.

    Cilj je verjetno 0 km / h za običajne smrtnike. Naj bodo doma.