Avto
17 ogledov

Na pot pravilno natovorjeni

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Za večino je napočil dolgo pričakovani čas poletnih dopustov, pakiranja prtljage in vožnje morskim užitkom naproti. Da bo popotovanje čim varnejše, lahko v veliki meri poskrbite sami.

Današnji enoprostorci in SUV-vozila, pa tudi karavani, imajo dovolj prostora za prtljago celotne družine, ki se na morju rada prepusti najrazličnejšim užitkom. Tudi zato je pripomočkov, ki jih jemljemo na morje, iz leta v leto več. Ko je treba vse to naložiti v avtomobil, ni dovolj samo natrpati stvari, temveč je treba upoštevati tudi varnostna pravila. Eno od njih je, da težje kose prtljage zložite na dno prtljažnika. Treba jih je čvrsto nasloniti na naslonilo zadnjega sedeža, s čimer zmanjšamo nevarnost, da v primeru trka vozila poletijo po potniškem prostoru.

Navedimo primer: 17-kilogramski paket, denimo pijače, se v primeru trčenja zahvaljujoč pospešku spremeni v več kot pol tone mase, ki se dodatno zaleti v zadnji sedež. Da bi zmanjšali udarno moč, je treba težje kose prtljage tesno namestiti tik za zadnjimi sedeži, po potrebi pa jih še dodatno zavezati.



Poleg težkih kovčkov je prtljaga za letni dopust redno sestavljena še iz lažjih predmetov, kot so športne torbe, pripomočki za na plažo in podobno. Omenjene predmete je treba v prtljažnik naložiti tako, da zapolnijo prazen prostor med težjimi predmeti, in to kar se da tesno. Pakiranje nad višino zadnjih sedežev ni priporočljivo in se ga izogibajte. Vse, kar je nad to višino, lahko pri naglem zaviranju poleti naprej in poškoduje potnike.

Nekateri avtomobili imajo v ta namen za zadnjimi sedeži nameščeno mrežo za prtljago, ki preprečuje, da predmeti v prtljažniku postanejo leteči projektili. Če je nimate, se pozanimajte, ali je možno mrežo vstaviti tudi v vaš avtomobil. Prav tako je priporočljivo prtljago učvrstiti s pasovi, ki jih zataknete za razne kljuke in druge temu primerne dele avtomobila.

Trikotnik, fluorescenčni jopič in pribor za prvo pomoč morate hraniti na takšnem mestu, da bodo dostopni v vsakem trenutku. Še dva nasveta za varno potovanje na dopust. Zaradi velike količine prtljage in obremenitve je treba prilagoditi pritisk v pnevmatikah. Večja obremenitev zadnjega dela vozila povzroča dviganje prednjega dela, zato je treba prilagoditi tudi dolžino snopa žarkov žarometov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.