Avto > Na Štrom
2480 ogledov

Hrvati predstavili taksi brez voznika, ki prihaja na ceste v Zagrebu

Robotaksi verne
1/12
Verne
Hrvaško podjetje znano po hiperavtomobilu rimac nevera in razvoju baterij za električne avtomobile je pokazalo robotski taksi brez vozika. Po ulicah Zagreba naj bi začelo prevažati potnike že čez leto dni.

Storitev prevoza z robotskimi taksiji se bo imenovala Verne, poimenovana po francoskem romanopiscu in pesniku Julesu Vernu, v Zagrebu pa bo na voljo leta 2026, so sporočili iz podjetja. Podjetje Rimac, ki ga je v garaži ustanovil Mate Rimac, po izdelavi električnega hiperavtomobila stavi na robotske taksije. V hrvaškem podjetju avtonomno tehnologijo razvijajo zadnjih sedem let, projekt pa močno podpira hrvaška država, zajetna sredstva pa so prišla tudi iz Evrope. Hrvaški mediji poročajo o 180 milijonih evrov evropskega denarja.

Robotaksi verne | Avtor: Verne Verne

Zaradi zajetnih subvencij je bil Rimac deležen tako kritik v hrvaškem parlamentu, kot v medijih, saj o projektu robotskih taksijev do danes ni bilo znanega veliko. Hrvaški mediji mu tudi ob predstavitvi projekta očitajo, da kljub zajetnim finančnim sredstvom ni predstavil še ničesar, razen nedelujočega vozila.

Robotaksi verne | Avtor: Verne Verne

Projekt pa tudi zamuja, saj bi morala biti storitev na voljo že prihodnje leto, zdaj pa se je zamaknila še za leto dni. Brez težav ni šlo niti na predstavitvi, na kateri je bil tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški mediji pišejo, da se samovozeče vozilo na predstavitvi pred državnim vrhom in povabljenci ni premaknilo, Mate Rimac pa je pojasnil, da je šlo za manjšo okvaro. Hrvaški Index celo navaja, da je v ozadju nekdo iz podjetja želel avto premikati z daljinskim upravljavcem. Premiera sicer ni uspela, vseeno pa Rimac zatrjuje, da je to prihodnost in da se bodo že v kratkem potniki z vozilom po Zagrebu prepeljali na krajših lokacijah.

Robotaksi verne | Avtor: Verne Verne

Vozilo bo brez voznika, avto pa bodo uporabniki priklicali preko aplikacije. Robotaksi bo popolnoma električen in bo temeljil na avtonomni tehnologiji Mobileye, podjetja v lasti Intela, ki številnim proizvajalcem avtomobilov dobavlja avtonomno in napredno tehnologijo za pomoč voznikom. Vozilo je stopnje 4 in je popolnoma avtonomno, kar pomeni, da nima tradicionalnih krmilnih elementov, kot so volan in pedali. Izginili so tudi drugi znani elementi, kot so brisalci vetrobranskega stekla in stranska ogledala.
Vernovo prvo vozilo je videti radikalno drugačno od večine samovozečih avtomobilov, ki so danes na cesti. Robotaxi Verne je bolj eleganten in kompakten, z enostavnim vstopanjem v kabino. Znotraj je prostoren in razkošen. Preko aplikacije si bo možno personalizirati vzdušje v kabini, od barv do izbora glasbe.

Robotaksi verne | Avtor: Verne Verne

Ta teden je sicer zaživela Googlova storitev robotaxi Waymo, ki je na voljo vsem v San Franciscu, ki jih zanima vožnja brez voznika. "Z več deset tisoč tedenskimi vožnjami naša storitev Waymo One zagotavlja varen, trajnosten in zanesljiv prevoz domačinom in obiskovalcem mesta," je zapisano v objavi na blogu. "Zdaj je na voljo vsakomur." Okoli 300.000 ljudi, več kot četrtina prebivalstva San Francisca, se je po podatkih podjetja prijavilo na čakalni seznam Waymo, odkar je bil odprt.

Robotaksi verne | Avtor: Verne Verne

Odločitev za dvosed se zdi malo nenavadna, saj manj sedežev prinaša manjše prihodke. Toda glavni oblikovalec podjetja Verne Adriano Mudri navaja statistične podatke, ki razkrivajo, da v »9 od 10 vožnjah taksi uporabljata le ena, ali dve osebi. Zato so se odločili za kreiranje maksimalnega udobja.

Robotaksi verne | Avtor: Verne Verne

Robotaksi bo najprej v majhnem obsegu na voljo na kratkih lokacijah po Zagrebu, za storitev pa naj bi se zelo zanimali tudi že v Manchestru v združenem Kraljestvu, v državah Bližnjega vzhoda pa tudi v Nemčiji, je poročala hrvaška nacionalna televizija.
Prej imenovan Project 3 Mobility , na novo preimenovan Verne, bosta vodila Rimacov prijatelj Marko Pejković kot izvršni direktor in Adriano Mudri, oblikovalec nevere, kot glavni oblikovalec robotaksija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • ico8 14:56 27.junij 2024.

    Naj se vsakdo vprasa, kaj je ustvaril Rimac in v tem casu cela koruptna slovenska banda! Kapo dol pred njim(kot pravi Slovenec) in v istem casu tudi posrane gate dol vsem nevosljivcem!!! Vsi z voljo in znanjem so odfrcali pred ...prikaži več rdecim vragom v drzave lacne taksnih ustvarjalcev in se bodo…

  • jan631 10:21 27.junij 2024.

    Še en nateg hrvatov, ki pa jih bo drago stal.

  • Toma 10:03 27.junij 2024.

    Tupac hrvatinski pravi, da vozi boljše kot najboljši voznik. Malo morgen!