Avto > Na Štrom
306 ogledov

Presenečenje, Ford naj bi na ceste vrnil fiesto!

Ford Fiesta mHEV Saša Despot
Pri Fordu so po poročanju britanskega Autocarja najavili serijo manjših in cenovno ugodnejših električnih avtomobilov.

Duhovni naslednik ford fieste se po poročanju Autocarja leta vrača na ceste. Tako kot še nekateri drugi manjši modeli bo postavljena na povsem novo platformo 'skunkworks', ki jo je razvil nekdanji Teslin inženir Alan Clark. Na novi platformi želi podjetje izdelati najučinkovitejše električne avtomobile na svetu. To naj bi bila najbolj napredna platforma za električne vozila. Prvi model na novi platformi bo predstavljen leta 2026.

Arhitekturni program je še vedno v inženirskih fazah, vendar je to prvi konkretni znak, da Ford potencial vidi v cenovno dostopnejših modelih pod novimi SUV modeli explorer, capri in mustang Mach-E.

Viri, ki jih ima Ford za razvoj platforme, so izjemni. Po podatkih, ki so jih nedavno razkrili na ameriški spletni strani TechCrunch, Fordovo ekipo sestavlja okoli 300 ljudi, veliko jih je v podjetje prišlo iz Tesle, Riviana in Appla, zaposlili so celo strokovnjake za aerodinamiko iz Formule 1.

predstavitev Ford Explorer | Avtor: Saša Despot Saša Despot
ford capri | Avtor: Ford Ford

Marin Gjaja, glavni operativni direktor Fordovega oddelka Model E, je Autocarju nedavno povedal, da bo dobičkonosnost malih avtomobilov, ki bo temeljila na dostopni ceni, ključna za male električne avtomobile: "Za nas je ključno, da smo cenovno dostopni, diferencirani in dobičkonosni." Ob tem Gjaja izpostavlja predvsem cenovno dostopna kitajska vozila, zato bo ključna za konkurenčnost nova platforma.

Gjaja meni, da je prostora pod explorerjem dovolj za več manjših in cenovno dostopnih modelov, ne le električne pume in fieste, ki se ju omenja. "Naš občutek je, da bodo električna vozila s časom manjša," je še dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:48 01.avgust 2024.

    Kar neke reklame,narod bo kupoval tisto kar mu paše,ne pa da non stop morite z nekimi ugotovitmami,tele ta