Avto > Na Štrom
7114 ogledov

Sporočilo v uredništvo: Model 3 raje kupite do 1. 7. 2024

Tesla model 3 Saša Despot Tesla model 3
S strani Tesle smo v uredništvo prejeli sporočilo vezano na dodatne carine za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske, ki jih je napovedala Evropska unija. Tesla na Kitajskem proizvaja tudi pri nas priljubljeni električni model 3, zato sporoča, da ga boste morda po nižji ceni dobili le še do konca meseca.

"Naše stranke obveščamo o morebitnih spremembah cen za model 3. Zaradi morebitnega zvišanja uvoznih dajatev se bodo cene za model 3 verjetno zvišale od 1. julija 2024," sporočajo iz Tesle. Od 1. julija je torej pričakovati veliko višje cene, pri Tesli pa pravijo, da je model 3 za evropski trg edino vozilo, ki ga proizvajajo na Kitajskem, na naše vprašanje pa so zapisali, da trenutno ne morejo komentirati, kako naj bi nove dodatne carine povišalo ceno električnega avtomobila. Tudi zato, ker še ni jasno, koliko bo dodatna dajatev za posameznega proizvajalca.

Če v pogovorih s kitajskimi oblastmi ne bo prišlo do preboja, bo EU te carine začasno obračunsko uvedla s 4. julijem, dejansko pa bi jih lahko carinske oblasti v uniji začele pobirati šele ob dokončni odločitvi za uvedbo kazenskih carin. Do te naj bi prišlo najpozneje v štirih mesecih po uvedbi začasnih ukrepov.

BYD | Avtor: Epa Epa

Za avtomobile največjega kitajskega izdelovalca električnih avtomobilov BYD naj bi uvedli dodatno carino v višini 17,4 odstotka, za avtomobile podjetja Geely 20-odstotno in za avtomobile izdelovalca SAIC 38,1-odstotno. Ob tem je treba vedeti, da pod koncern Geely spadata tudi znamki Volvo in Polestar. Zlasti slednji je močno oprt na kitajsko proizvodnjo, čeprav ga prodajajo v Evropi. Koncern SAIC pa je v Evropi močno prisoten s svojo znamko MG, ki ima tudi zelo uspešni električni model MG4.

Za ostale izdelovalce - pri tem ne gre le za kitajska podjetja, ampak tudi za globalne multinacionalke, ki električne avtomobile izdelujejo v največjem azijskem gospodarstvu - naj bi veljala povprečna 21-odstotna dodatna carina, če bodo v preiskavi Bruslja sodelovali, in 38,1-odstotna, če ne bodo.

Trenutno je carina na uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske v EU pri 10 odstotkih.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 7
  • T_rex 05:32 15.junij 2024.

    julija bodo pa rumeno\posevno_oki pleh_avto_proizvajalci itak s5 znizal cene d jih bodo ponovno masovno prodajal naprej bogati raji & mel se zmer mastn dobicek napram evrop nc bat ... e.u. industrija pa v jok - na drevo - pa ne dol 🤦🏻‍♂️

  • sandi76 19:27 14.junij 2024.

    Tečem, samo še na avtomat skočim !

  • rd2dmk2 16:44 14.junij 2024.

    hitr kupit, ker po prvem juliju bodo znižali osnovno ceno, ker itak ne grejo več v promet. torej hitro v banko po kredit in nabavit garo.