Avto > Na Štrom
6839 ogledov

Več kot polovica lastnikov tesle nazaj na klasične pogone

Tesla Y Saša Despot Tesla Y
Glede na nedavno študijo, ki jo je izvedel Edmunds, je večina lastnikov Tesle v ZDA letos za svoj naslednji avtomobil izbrala vozilo z motorjem na notranje zgorevanje. Le 32 odstotkov se jih je ponovno odločilo za električni pogon.

51 odstotkov lastnikov električnih tesel prehaja na bencinske avtomobile. Ti trendi so skladni z nedavno raziskavo McKinsey & Co., ki je pokazala, da bo skoraj polovica (46 odstotkov) lastnikov električnih vozil v ZDA pri naslednjem nakupu verjetno presedlala na vozila z motorji z notranjim zgorevanjem. Čeprav se zdi podatek skrb vzbujajoč za proizvajalca električnih vozil, pa trend kaže, da je to manj kot v preteklih letih. Kot navaja Edmunds, je še leta 2020 kar 76 odstotkov lastnikov vozila tesla najavilo, da bo za svoj naslednji avtomobil izbralo enega od klasičnih agregatov.

Vendar pa trenutni statistični podatki kažejo, da so še vedno potrebne znatne izboljšave, da bo lastništvo električnih vozil za splošno prebivalstvo privlačnejše. Dokaz za to je bila zadnja zima v ZDA in fotografije tesel, ki so s praznimi baterijami več dni ostale pred nedelujočimi javnimi polnilnimi postajami.

Pri tem je treba opozoriti, da je to predvsem ameriški problem. V Evropi se to ni zgodilo. Andrej Pečjak, soustanovitelj in predsednik Inštituta Metron, ki ima v podjetju več tesel, je takrat povedal, da v hladnem vremenu do zdaj še niso imeli težav, niti z vozilom niti s polnjenjem.

Tesla Y | Avtor: Saša Despot Tesla Y Saša Despot

Je pa pojasnil težave Američanov. "Chicago je mesto, kjer veliko ljudi živi v blokih. Na Švedskem, na primer, so vsa parkirišča pred bloki in garažami opremljena s polnilnimi postajami – počasnimi. V ZDA tega ne poznajo. Polnijo na superchargerjih, kjer se je naenkrat nabralo veliko lastnikov tesel, ki niso mogli polniti baterij svojih vozil. Ker so bile baterije v vozilih dokaj prazne, naslednji supercharger pa je bil preveč oddaljen, je tam prišlo do zastoja."

V ZDA so od javnih polnilnih postaj odvisni tudi tisti, ki živijo v hišah, saj imajo tam 110 V elektriko, prav tako nimajo treh faz, temveč največ dvofazni sistem, ki je primeren za klimo in sušilni stroj, ne pa tudi polnjenje baterij električnih vozil, je še dodal Pečjak.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Jernej65 18:23 08.avgust 2024.

    Neverjetno kako naftni lobij forsira lažne informacije okrog električnih avtomobilov, da bi rajo čim bolj prestrašil. V Evropi in Ameriki se pričkamo, Kitajci pa veselo prodajajo električne avtomobile. Na Kitajskem imajo električni avtomobili že polovico prodaje. Prehitevajo nas po vseh ...prikaži več straneh. Najprej je potrebno ponuditi dovolj konkurenčnih el. avtomobilov tudi s ceno v nižjem segmentu in bo prodaja stekla.

  • candeh1990 16:38 08.avgust 2024.

    Niste pa omenili to da ima Edmunds podatke le o prodaji avtomobilov od tradicionalnih prodajalecev (Ford, Kia, BMW, itd.) in zamenjav. Tesla pa prodaja neposredno stranki, kar pomeni da bo samo 20% lastnikov Tesle šlo nazaj na klasične pogone. Statistika ...prikaži več pravi da bo 70% lastnikov zamenjalo "staro" Teslo za novo, 10% bo kupilo drug EV, 20% nazaj na klasične pogone (bencin, dizel, hibrid). Več piše na InsideEVs.

  • Toma 16:27 08.avgust 2024.

    Amerikanci niso tako zabiti, na led gredo samo 1x, kot osel in ne 15x kot Sovencelj!