Avto
12 ogledov

Najcenejši na svetu

1/8
Žurnal24 main
Kitajski Geely, ki ga je na svetovni zemljevid postavil presenetljiv nakup Volva, napoveduje najcenejši avtomobil na svetu. Da, cenejšega od Tatinega nana.

Izdelan naj bi bil na podlagi koncepta IG (Intelligent Geely), ki ga je proizvajalec predstavil pred časom na salonu v Šanghaju in ki je požel precejšnje odobravanje strokovne in laične javnosti.

Geely napoveduje, da bi lahko proizvodnjo stroške avtomobila oklestil na 1.800 do 2.400 evrov. Tata svojega nana trenutno prodaja za nekaj manj kot 3.000 evrov.

Sam koncept IG je sicer za slabih 20 cm daljši od Toyotinega malčka IQ, za 10 cm je daljša tudi medosna razdalja. Čeprav verjetno Toyotine ravni kakovosti v serijski proizvodnji ne bo dosegal, pa Geely zatrjuje, da bo avtomobil kakovostnejši od nana, poleg tega pa bo razmeroma prostoren. Poganjal ga bo bencinski motor z okoli 50 kW moči, pogon bo speljan na sprednji par koles. Serijska proizvodnja naj bi se začela že 2012, izvažali pa naj bi ga tudi v Evropo. Dve leti kasneje naj bi sledila še električna različica z elektromotorjem, ki se bo napajal iz litij-ionske baterije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.