Avto
22 ogledov

Najstnik v avtomobilski nesreči ubil sopotnico, sodišče kaznovalo starše

prometna nesreča Profimedia
V prometni nesreči, ki jo je povzročil najstnik zaradi neprilagojene hitrosti, je umrlo 14-letno dekle. Sodišče je za nesrečo okrivilo tudi starše mladoletnika.

* - Fotografija je simbolna

Primer iz New Yorka v ZDA pove veliko o mejah, ki jih morajo starši postaviti pri vzgoji svojih otrok. Fortune Williams je bila stara komaj 14 let, ko je maja 2023 umrla v prometni nesreči. V avtomobilu je bila skupaj s takrat 16-letnim voznikom, ki je z veliko hitrostjo trčil v zadnji del parkiranega tovornjaka. BMW serije 3 je v območju z največjo dovoljeno hitrostjo 48 km/h vozil s hitrostjo 163 km/h. Fortune je bila sopotnica v BMW-ju, a jo je ob trku padla iz vozila. Umrla je na kraju nesreče. Voznik je utrpel le lažje poškodbe.

Tožilci trdijo, da je bil BMW darilo očeta najstniškemu vozniku. Najstnik je imel sicer dovoljenje vožnje v spremstvu odrasle osebe, stare 21 let ali več. V času nesreče 17. maja v avtomobilu ni bilo odrasle osebe te starosti.

sodišče kladivo obsodba sodnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdaj 17-letni Američan je bil obtožen uboja, napada, nepremišljenega ogrožanja in še nekaterih drugih obtožb. Njegovo ime zaradi starosti ni bilo objavljeno. Če bo obsojen, mu grozi do 15 let zapora.

Obtožena pa sta bila tudi starša voznika, 43-letna Deo Ramnarine in 39-letni Sean Smith. Obtožena sta bila ogrožanja blaginje lastnega sina in tudi omogočanje nedovoljene vožnje z vozilom. Medtem sta že priznala krivdo. Če bi bila obsojena, jima je grozil zapor do enega leta. Sodišče jima je dodelilo tri leta pogojne kazni, odredili pa so jima tudi tečaj za starševstvo.
Na sodišču so ugotovili, da so fantovi starši dovolili, da sam vozi BMW, čeprav mu vozniško dovoljenje ni dovoljevalo vožnje avtomobila brez nadzora staršev.

Tudi v šoli so staršem izrazili skrb, ko so videli, da se v šolo z avtomobilom vozi sam, mladeniča pa je policija celo oglobila zaradi vožnje brez nadzora in uporabe telefona, pišejo ameriški mediji. "Ob tovrstnih tragedijah so lahko odgovorni starši, ki svojim otrokom dajejo vozila in jim dovolijo nedovoljeno vožnjo," je zapisano v obrazložitvi sodbe sodišča.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.