Avto
36523 ogledov

Neverjetna prevara z avtovleko na slovenski avtocesti

PU Kranj
Avstrijski voznik je bil žrtev prevare na slovenski cesti. Njegova zgodba se bere kot kriminalka, račun za avtovleko in zamenjavo pnevmatike pa je bil gromozanski.

* Fotografija je simbolna.

36-letni avstrijski Korošec se je pred prazniki v Avstriji sredi maja z ženo odpravil na krajši oddih na Hrvaško. 50 kilometrov pred ciljem se je pred Koprom predrla prednja pnevmatika na avtomobilu. Vozilo je ustavil, zavaroval, poklical Avstrijsko združenje avtomobilov, motoristov in kolesarjev (ARBÖ) in razložil, kaj se je zgodilo, zgodbo opisuje avstrijski spletni portal Kleine Zeitung

“Dejali so, da bodo poslali slovensko partnersko podjetje, da vozilo odpelje v delavnico," besede voznika navaja spletni portal. Po približno desetih minutah se je ustavil avto Družbe odgovorne za avtoceste v Sloveniji - DARS. Okvarjeno vozilo so dodatno zavarovali. Čez 30 minut pa se je do vozila pripeljala avtovleka in Avstrijca vprašala, ali jih je klical. 36-letnik je pritrdil in dovolil, da so avto naložili na tovornjak. Pravi, da sta bila z ženo prepričana, da je pomoč prava. "Vse je bilo zelo profesionalno. Šofer je rekel, da je vse v redu in da nas čakajo v delavnici.”

Okvara avtomobila | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Kleine Zeitung piše, da so ga med vožnjo poklicali iz slovenske telefonske številke in ga vprašali, kje je. "Vozniku naše avtovleke sem dal mobilni telefon, on je govoril z moškim na drugi strani telefona." Oglasil se je tudi “šef” vlečnega vozila in Korošcu zagotovil, da je z ARBÖ vse razjasnjeno in da je vleka brezplačna. Tudi, ko ga je ARBÖ kontaktiral in povprašal, kaj se dogaja in kje je, Avstrijec še vedno ni imel pomislekov.

Zaupanje se je hitro spremenilo, ko je avtovleka z Avstrijcem, njegovo ženo in avtomobilom peljala mimo Ljubljane. "Takrat mi je bilo jasno: Nekaj ni v redu." Toda voznik avtovleke je 36-letnika pomiril in odpeljal do avtomehanične delavnice v občini Vransko, na pol poti do Maribora. »Ogromna delavnica je bila videti kot pokopališče avtomobilov,« je za avstrijski spletni portal povedal opeharjeni moški.

ARBÖ se je odzval za Kleine Zeutung

»Ta zgodba nam je znana in je seveda absurdna," pravi Johann Kopinits iz pravne službe ARBÖ . "Raziskujemo vzrok." Vendar ima ARBÖ zvezane roke. Kazenska ovadba v Sloveniji zoper avtovleko in delavnico povzroči samo stroške in nima skoraj nobenih možnosti za uspeh. Odvetnik se čudi, da lokalne oblasti tolerirajo takšne metode. Ker so spletke javno znane, je žrtev na desetine iz najrazličnejših držav, predvsem pa voznikov avtomobilov, ki se vozijo po Sloveniji in imajo okvare. In prav na to ciljajo vlečne službe, ki vozijo po avtocestah in ulicah in iščejo okvarjena vozila in voznike v stiskah in jih nato odpeljejo na Vransko. Kleine Zeitung piše, da je delavnica na internetu že dosegla dvomljivo slavo: podelili so ji več kot 140 negativnih ocen za goljufije. Da ne bi postali žrtev prevare Kopinits vsem voznikom, ki imajo okvaro in so obvestili ARBÖ, svetuje, naj se pozanimajo, katera vlečna služba je prišla na kraj dogodka in v primeru dvoma ponovno pokličejo dežurno linijo ARBÖ.

Nato se je začelo naslednje poglavje prevare: območje je bilo ograjeno, avtomatska vrata je bilo mogoče odpreti le z daljinskim upravljalnikom, peš pa se je v objekt vstopilo ali izstopilo le preko pisarne. »Avtovleke z več avtomobili so prihajale vsakih 20 ali 30 minut. Mnogi z neslovenskimi registrskimi oznakami," pravi Avstrijec. Po menjavi gum na njegovem avtomobilu je prišel “šef” in povedal, da od ARBÖ ni prejel nobenega sporočila in da morajo vse (vleko, pnevmatike in delo) plačati sami – v gotovini. Račun: 1021,14 evra. "Šel sem do bankomata čez cesto in dvignil denar. Če ne bi plačal, mi verjetno ne bi več dali avta. Nismo imeli druge možnosti.”

Po vrnitvi na Koroško se je 36-letnik spet odpravil v delavnico: gume, ki so jih namestili v Sloveniji, so imele komaj kaj profila, je še povedal za spletni portal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • mojmir4 14:50 03.junij 2024.

    Ko prebereš Zakonom o cestah in Zakon o pravilih cestnega prometa ti je takoj jasno, da gre za umazane, lopovske posle.

  • peter4 10:50 03.junij 2024.

    Točno zaradi takšnih nategov sem za nov avto dokupil dodatno 19" a ozko platišče in orodje (oboje sicer staro, a neuporabljeno, ter originalno), kar me je stalo z gorivom vred da sem šel iskat 220 eur. Nova oprema za moj ...prikaži več avto, bi stala 2x toliko kar je, po prebranem zgornjem članku, še vedno pol ceneje.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 04:57 02.junij 2024.

    Skoda, ker ni prilepil racuna v prispevku. Tako da ???