Avto
3523 ogledov

Nezaslišano: vaš avtomobil se bo spremenil v provido!

Provida hitrost merilnik Policija
Iz Forda prihaja novica, ki ne bo všeč tistim, ki pogosto vozijo hitreje, kot jim dovoli omejitev hitrosti.

Za zdaj novost obstaja le kot prijava na patentni urad. Ford namreč spada med tista podjetja, ki na patentne urade prijavijo veliko patentov. Trenutno jih je registriranih kar 80.000 in nekateri med njimi so prav nenavadni.

V enem zadnjih patentov so prijavili tehnologijo, ki bi avtomobilu omogočila, da informacijo o prekoračitvi hitrosti avtomatsko pošlje bližnji policijski postaji, v realnem času pa bi se lahko pojavila celo v bližnjem policijskem avtomobilu. Vendar pa obstaja kljuka: avtomobil namreč ne bi poslal informacije o vaši prekoračitvi hitrosti, ampak o prekoračitvah hitrosti avtomobilov v vaši okolici.

Ford, meritve hitrosti, radar | Avtor: Ford Ford

Tehnologija je zasnovana na GPS sprejemniku, s pomočjo katerega bo identificirala avtomobil z previsoko hitrostjo pred vami. Takoj, ko bo na osnovi podatkov iz kamer in digitalnih zemljevidov prepoznala, da avtomobil pred vami vozi prehitro, bo aktivirala prednjo kamero, ki bo posnela prehitri avtomobil in fotografiji dodala natančno lokacijo in hitrost. Patent predvideva postavitev kamer na tak način, da bodo lahko izmerile tudi hitrost avtomobila na sosednjem pasu.

Avtomobil bo fotografijo poslal neposredno na policijo ali v inteligentno infrastrukturo, ki bo samodejno obvestila bližnji policijski avtomobil. Na ta način bo prišlo do zabeležbe prekrška, ki bo služila za izrek kazni.

Pri Fordu sicer na začetku patentne listine navajajo, da je tehnologija namenjena policijskim avtomobilom, v nadaljevanju pa govorijo le še o avtomobilu 1, avtomobilu 2 in avtomobilu 3. Bolj kot policija bi se za novo tehnologijo lahko zanimale zavarovalnice, ki bi na osnovi posnetkov dosegle izplačilo nižje odškodnine ali povečanje premije ter prehitrim voznikom dodeljevale maluse. Vsekakor pa bi se v primeru uporabe v osebnih avtomobilih močno povečal nadzor nad vozniki, ki bi se - tudi proti svoji volji - ovajali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • dare326 08:58 22.avgust 2024.

    Kontrola, kontrola, kontrola. Korakaj, delaj, žri kemijo, glej pranje možganov oz TV, poslušaj abotna besedila, pleši. Dehumanizacija bo popolna, tudi za vse dreamerje, ki nič ne znajo in bodo požrli, kar kuhajo.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:38 22.avgust 2024.

    Vse ljudi bodo spremenili v nadzirane robote.Lahko boste delali po zakonih bančnikov,ker denar je že itak njihov.

  • Kmodri_ 07:13 22.avgust 2024.

    Totalni nadzor! K Leto 2084!