Avto
20122 ogledov

Nova aplikacija, ki vam bo močno olajšala vožnjo na Hrvaško

Hrvaška avtocesta zastoj Velebit Zadar
1/4
Reševalni pas/Twitter
Hrvaške avtoceste (HAC) so predstavile projekt Crocodile 3 Croatia in mobilno aplikacijo LiveTrafficHR, s katero uporabniki hrvaških avtocest v realnem času prejemajo informacije, pomembne za načrtovanje in varnost potovanj.

Prijava je povsem preprosta, preko osebne pošte, piše hrvaški spletni portal Index, ki navaja Davorja Bičanića iz HAC-a. "Naš cilj ni bil le razviti klasične navigacije, ampak smo ustvarili mobilno aplikacijo, ki združuje podatke, ki so na voljo upravljavcem avtocest na Hrvaškem," je dejal Bičanić.

HAC aplikacija za vožnjo po hrvaških avtocestah | Avtor: HAC HAC

Informacije, ki služijo prometni varnosti voznikov, se delijo v realnem času. Poleg tega lahko vozniki načrtujejo svojo pot in v vsakem trenutku vedo, kje so, v primeru nesreče ali slabih vremenskih razmer pa se jim prikaže obvozna pot. Aplikacija bo tudi v realnem času obveščala o vseh delih na cestah, vremenskih razmerah in celotnem stanju hrvaških avtocest. Aplikacija je prek številke 112 povezana tudi z reševalnimi službami, tako da lahko voznik, če denimo naleti na nesrečo, preko aplikacije naveže stik z ustrezno službo.

HAC aplikacija za vožnjo po hrvaških avtocestah | Avtor: HAC HAC

Crocodile 3 je nadaljevanje predhodnih projektov, ki jih je sofinancirala EU (Crocodile in Crocodile 2), v katerih so države članice sodelovale pri izboljšanju čezmejnega cestnega prometa z izvajanjem aplikacij ITS (Inteligentni prometni sistemi). Projekt " Crocodile 3" pokriva sedem držav EU: Avstrijo, Češko, Madžarsko, Italijo, Slovenijo, Ciper in Hrvaško.

Direktorica Oddelka za evropske sklade in mednarodno sodelovanje HAC Marina Pintur je za Index povedala, da projekt prinaša boljše obvladovanje prometnih tokov, boljše načrtovanje potovanj in pravočasno obveščanje o izrednih razmerah in vremenskih nesrečah, s ciljem zmanjšanja števila nesreče, smrti, poškodbe in materialne škode.

HAC aplikacija za vožnjo po hrvaških avtocestah | Avtor: HAC HAC

"Projekt predstavlja sodelovanje javne uprave, upravljavcev avtocest in državnih cest ter izvajalcev prometnih storitev. Rezultat je kakovostna storitev za potnike na enem najpomembnejših cestnih koridorjev v Evropi," je dejal Pintur.

HAC aplikacija za vožnjo po hrvaških avtocestah | Avtor: HAC HAC

Dodala je, da projekt voznikom omogoča optimizacijo poti pred ali med potovanjem, odziv na prometne motnje in izogibanje potencialno nevarnim situacijam.

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.