Avto
38255 ogledov

Zato sta umrla 12-letni deček in voznik

Varnostna razdalja Saša Despot Neupoštevanje varnostne razdalje je pogost vzrok za prometno nesrečo. Fotografija je simbolična.
Konec prejšnjega tedna smo poročali o tragediji, ki se je zgodila na hitri cesti proti Novi Gorici. Nesreča je zahtevala dve človeški življenji, tudi 12-letnega dečka in povzročila hude poškodbe. Vzrok za nesrečo je med najbolj pogostimi na naših cestah.

V petek, 5. julija, se je na hitri cesti proti Novi Gorici zgodila tragična prometna nesreča zaradi neupoštevanja varnostne razdalje v kombinaciji z neprilagojeno hitrostjo in uporabo mobilnega telefona. Nesreča je zahtevala dve človeški življenji in povzročila hude poškodbe. Voznik kombiniranega vozila (s priklopnikom) je namreč trčil v tovorno vozilo. Na Javni Agenciji za varnost v prometu (AVP) so zaradi tragičnega dogodka opomnili, kako pomembno je ostati zbran in osredotočen za volanom, kako pomembno je spremljanje poteka prometa in predvidevati vožnjo v prometu. Še posebej so opozoril na pomen varnostne razdalje, ki je ključna za preprečevanje nesreč in zaščito življenj.

Varnostna razdalja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na AVP poudarjajo, da je v zadnjih letih število prometnih nesreč zaradi neupoštevanja varnostne razdalje skrb vzbujajoče visoko. V letu 2023 je bilo kar 15 % vseh prometnih nesreč na avtocestah posledica premajhne varnostne razdalje. Od teh nesreč je bilo 20 % nesreč z resnimi telesnimi poškodbami, 5 % pa jih je bilo smrtnih. Te številke poudarjajo kritično pomembnost upoštevanja varnostne razdalje za preprečevanje nesreč in zaščito življenj.

Zakaj je varnostna razdalja pomembna?

Varnostna razdalja omogoča voznikom, da imajo dovolj časa za reakcijo v primeru nenadnega zaviranja ali drugih nepredvidenih situacij. Če je razdalja premajhna, se namreč zmanjša čas, ki je na voljo za varno ustavitev vozila, kar povečuje tveganje za nalet in resne poškodbe. Čas ustavljanja je namreč odvisen od reakcijskega časa voznika (običajno med 0,8 in 1,2 sekundi) in zavorne poti. Kako hitro se boste torej ustavili, je odvisno od tega, kdaj boste zaznali oviro in kako hitro boste pričeli zavirati. In seveda, kako hitro se bo ustavilo vaše vozilo ustavilo.

DARS avtocesta varnostna razdalja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Uporaba pravila dveh sekund

Eden najpreprostejših načinov za zagotavljanje zadostne varnostne razdalje je uporaba pravila dveh sekund. Na AVP svetujejo, da izberete fiksno točko ob cesti (npr. prometni znak ali drevo) in začnite šteti, ko vozilo pred vami preide to točko. Če preštejete vsaj dve sekundi, preden sami prevozite isto točko, ste na varni razdalji. V slabih vremenskih razmerah povečajte to razdaljo na štiri sekunde ali več. "Po drugi strani pa je seveda tudi res, da lahko odločen in silovit pritisk na pedalko zavore (ob vseh sodobnih varnostnih sistemih v avtomobilih, kot je na primer ABS, ojačevalnik zavorne sile), tudi precej skrajša zavorno razdaljo (in v skrajnih primerih pomagajo tudi obvoziti oviro). Toda voznik je še vedno ključen dejavnik – zato je pomembna tudi osredotočenost na vožnjo, odsotnost vseh t.i. motilcev pozornosti (mobilni telefon je eden ključnih), opazovanje neposredne okolice, vzvratnih ogledal, … skratka – nenehno spremljanje poteka prometa pred in z vami, ki vam bo omogočilo predvidevanje in izogib kritičnim dogodkom," poudarjajo na AVP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Jašna53
    Jašna53 07:39 09.julij 2024.

    No, imel se prav, med krivci je tudi telefonček!!!