Avto
4121 ogledov

Po ljubljanskih ulicah vozil prav poseben avtobus

LPP in avtobus mercedes-benz ecitaro
1/9
Autocommerce
Ljubljana se pripravlja na veliko novost v svojem mestnem potniškem prometu. Testirali so avtobus, ki bo glede pogona povsem drugačen od dosedanjih.

Predvidoma prihodnje leto nameravajo pri LPP uvesti prve povsem električne avtobuse, ki bodo pomagali pri zmanjševanju onesnaženosti zraka v prestolnici. V ta namen bodo zgradili primerno polnilno infrastrukturo. 

V minulih dneh so v podjetju LPP že praktično preizkušali električni mestni avtobus mercedes-benz ecitaro, ki jim ga je zagotovil uvoznik gospodarskih vozil Daimler Trucks, podjetje Autocommerce. Z njim so lahko v LPP pridobivali prve "električne" izkušnje po mestnih progah. 

Testni avtobus z baterijo kapacitete 490 kWh je vozil na linijah 2, 22 in 25. Polnjenje avtobusa se je izvajalo na polnilni postaji na lokaciji LPP, kjer so spremljali čas polnjenja. Poleg tega pa so testirali tudi polnjenje na Petrolovi hitri polnilnici na Barju. Tamkajšnja polnilnica omogoča pretok energije med 300 in 350 kW, sam avtobus ima sicer polnilno moč omejeno na 150 kW. 

LPP in avtobus mercedes-benz ecitaro | Avtor: Autocommerce Autocommerce

Praksa je pokazala, da električni mestni avtobus zagotavlja ustrezen doseg za nemoteno obratovanje. Pozitiven je bil tudi vpliv na okolje, saj avtobus ne povzroča škodljivih emisij, kar prispeva k boljši kakovosti
zraka v mestnem okolju.

Očitno so bili z vožnjo v povsem električnem avtobusu zadovoljni tudi prvi potniki, ki so se po naključju že lahko peljali z njim. Voznik LPP Milorad Vračar je povedal, da so bili potniki navdušeni nad tišjo vožnjo in so pohvalili udobje avtobusa.

Tudi sam je vožnjo z električnim ecitarom označil kot odlično izkušnjo zaradi tihe in gladke vožnje. Še posebej všeč mu je bil asistenčni sistem 360-stopinjske kamere, saj je po njegovih besedah bistveno izboljšal preglednost med vožnjo in s tem povečal varnost. Avtobus ima tudi asistenta za zavijanje, ki opozori voznika pred ranljivimi udeleženci na bokih vozila.

LPP in avtobus mercedes-benz ecitaro | Avtor: Autocommerce Autocommerce

Direktor LPP Peter Horvat je ocenil, da je lahko električni avtobus zanesljiv in učinkovit pri vsakodnevnih prevozih, namestnik direktorja Rok Vihar pa je rezultate testa označil kot zelo spodbudne.  

Direktor Autocommerca Rasto Oderlap je  ob tem spomnil, da je električna zasnova avtobusa preprosta za vzdrževanje.

LPP in avtobus mercedes-benz ecitaro | Avtor: Autocommerce Autocommerce
LPP in avtobus mercedes-benz ecitaro | Avtor: Autocommerce Autocommerce

V LPP so sicer že naročili prvih osem električnih zgibnih nizkopodnih avtobusov ecitaro in sicer v različici Fuell Cell. Za proizvodnjo elektrike pri teh avtobusih bo torej skrbel vodik. Namensko vodikovo polnilnico bodo v ta namen postavili na postajališču P+R v Stanežičah.

 Avtobus mercedes-benz ecitaro fuellcell je tudi aktualni nosilec naslova za avtobu leta 2024, ki mu ga je podelila mednarodna žirija strokovnjakov. Omogoča vožnjo do 400 kilometrov z enim polnjenjem in lahko hkrati prevaža do 128 potnikov.   

LPP ima sicer v voznem parku za mestni promet več kot 200 avtobusov s povprečno starostjo 12 let. Za pogon motorjev z notranjim zgorevanjem jih več kot tretjina uporablja okolju prijaznejše gorivo metan, imajo pa tudi nekaj hibridnih avtobusov. Zdaj nameravajo prvič preiti še na povsem električni pogon. 

LPP in avtobus mercedes-benz ecitaro | Avtor: Autocommerce Autocommerce

LPP in avtobus mercedes-benz ecitaro | Avtor: Autocommerce Autocommerce

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • tlacan 09:48 30.maj 2024.

    Električni pogon ima boljši izkoristek. Sredi prejšnjega stoletja je po vseh večjih mestih bilo polno tramvajev in trolejbusov, ki so vozili na električni pogon brez baterij - z neomejeno avtonomijo. V nekaterih mestih so vodnike prestavili v tla, da so ...prikaži več se rešili mreže vodnikov za pogon električnega javnega prevoza. Eno takih mest je Trst. Drugje pa so raje ukinili "zeleni pogon".

  • Grof 09:45 30.maj 2024.

    Slovenija Emirat sredi Evrope, Emir Sejko al Zoki Rudnik, si polni globoke žepe, narod če sve pozlatit, ..

  • pipi3 09:26 30.maj 2024.

    To drži, da bo v samem centru na cesti teoretično manj izpustov...bodo pa prestavljeni drugam. Tako da ne o tej nevtralnosti. Električni stampedo...