Avto
105 ogledov

Pod lopo je hranil 15 milijonov evrov

Zbirka avtov
1/12
Profimedias
V neki lopi v Franciji so našli komaj verjetno najdbo sto izjemno redkih avtomobilov, vrednih na milijone evrov. Nekateri od avtomobilov so dolga leta veljali za izgubljene.

Očitno romantične zgodbe še vedno obstajajo. Za 6. februar prihodnjega leta je dražbena hiša Artcurial v Franciji razpisala dražbo dragocenih avtomobilov, ob tem pa pojasnila, kako je prišla do nenavadne zbirke na štirih kolesih, med katerimi so denimo ferrari 250 GT GT SWB california spider iz leta 1961, pa maserati A6G gran sport frua, različne po meri izdelane limuzine, tu so še avtomobili, ki so pripadali celo kralju, pa porscheji, bugattiji ...

  • V zgornji galeriji in videu si oglejte, kaj je vrsto let skrival pozabljen kraj

Zaklad, ki ga avtomobilski strokovnjaki primerjajo z odkritjem Tutankamonove grobnice, je nekoč pripadal transportnemu magnatu Rogerju Baillonu.

Kot velik ljubitelj avtomobilske dediščine je dolga leta zbiral dragocene primerke v želji, da jih bo restavriral. Vendar pa je konec 70. let minulega stoletja Baillonu posel zaškripal in primoran je bil prodati večji del zbirke. Ohranil pa je okoli 100 vozil, ki jih je parkiral kar pod zasilno narejeno lopo na enem od svojih posesti. A Baillon je pred desetletjem umrl, pred kratkim pa je na oni svet šel tudi njegov sin, ki se ni nikoli zavedal, kakšen zaklad mu je zapustil oče. Šele vnuki so začeli brskati po dediščini in pri tem odkrili kolekcijo zapuščenih avtomobilov. Ko so na pomoč poklicali strokovnjake za avtomobilsko dediščino, jih je fantastično odkritje vrglo na zadnjo plat. 

"Originalna barva, malo rabljen, nikoli karamboliran ..."

Večino avtomobilov je v slabo zaščitenem bivališču sicer že precej načel zob časa, le nekaj najbolj dragocenih je imelo srečo, da so bili ves čas parkirani v bolje zaščiteni garaži. Pretežni del avtov je bil izdelanih v 30. ali 40. letih 20. stoletja, nekateri imajo še originalno barvo. Vsega skupaj bo na avkciji na voljo 60 vozil, preostalih 40 pa bo ponujenih za rezervne dele, saj so preveč uničeni.

Skupaj naj bi bili avtomobili vredni najmanj 15 milijonov evrov.

Komentarjev 1
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:07 08.december 2014.

    če ni lastnika oz.zbiratelja več in dedičev .je to dober denarni zalogaj za državo,verjemite da ljubitelji avtomobilov sploh oldtimerjev ,bodo dali milijone za tak avto