Avto
1202 ogledov

Polestar Precept napoveduje severnjaškega teslo

Polestar precept
1/9
Polestar
Švedska znamka Polestar je predstavila koncept Precept. Ne, to ni več Volvo.

Precept koncept bo v živo prvič predstavljen prihodnji teden v Ženevi. Mlada znamka Polestar z njim sporoča, da bo tudi glede oblikovanja stopila iz sence Volva. Polestar sicer vodi Thomas Ingenlath, ki je bil minula leta glavni Volvov oblikovalec in je močno pripomogel k preporodu, ki jo je Volvo doživel v zadnjih 10 letih.

Polestar precept | Avtor: Polestar Polestar

Pri štirisedežnem in štirivratnem kupeju Precept so zanimive prednje luči, pri katerih značilno švedsko Thorovo kladivo ustvarja vmesna karoserija. Ker gre za električni avto, bi bil lahko prednji del povsem brez "motornih" rež, a jo Precept vseeno ima. Pri znamki pojasnjujejo, da z režo avto "vidi", saj se za njo skrivajo kamere in senzorji. 

Polestar precept | Avtor: Polestar Polestar

Dodaten viden lidar senzor ima avto tudi na strehi in je namenjen visokoavtomatizirani vožnji, saj laserski snop iz naprave spremlja in procesira celotno okolico vozila. 

Notranjost je zelo čista in spominja na Tesline avtomobile, vključno z velikansko 15-palčno sredinsko tablico, medtem ko ima voznik pred seboj še 12,3-palčni zaslon. Infozabavni zaslon prihodnje generacije uporablja pametne senzorje, ki spremljajo gibanje oči in bližino prstov za večjo intuitivnost.

Precept je tudi eden najbolj trajnostno naravanih vozil, saj je znotraj izdelan iz reciklirane plastike in drugih materialov neživalskega izvora. 

Polestar precept | Avtor: Polestar Polestar

Zanimiva posebnost je tudi, da celotna podatkovna arhitektura infotainment sistema temelji na Andoridu. Ker je medosna razdalja kar 3,1 metra, je notranjost zelo prostorna. 

Glede električnega pogona še ni podatkov.

Precept napoveduje obliko in elemente, ki jih bodo pri Polestarju uporabili pri bodočih serijskih avtih. Trenutno imajo v serijski proizvodnji že polestar 1 in polestar 2. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 18:15 28.februar 2020.

    In kdo se bo s takim avtom vsak dan vozil na šiht?