Avto
541 ogledov

Primerjava: najbolj zeleni avti 2021

Green NCAP emisije Green NCAP
Green NCAP je objavil primerjalne rezultate nekaterih novih avtomobilov. Elektrika ni vse.

Pri organizaciji Green NCAP so objavili novo tranšo rezultatov izdatnih testiranj, kako okoljsko sprejemljiv je nek model avta na trgu. Cilj je, da bi v nekaj letih prav vsak avto glede okoljske sprejemljivosti na neodvisen način ocenili na podoben način, kot to počnejo pri sorodni ustanovi Euro NCAP za varnost. 

Trenutno so sicer v oceno vključeni le podatki pri sami uporabi avta, manjka celostni pregled emisij v fazi izdelave in razgradnje. Prav tako je koronakriza vplivala na aktualnost, saj so denimo vključili model dacia sandero druge generacije, ki sploh ni več na prodaj. 

 

Maksimalnih pet zvezdic za leto 2021 sta dosegla le dva avtomobila. Volkswagen ID.3 je baterijsko vozilo in kot tako med vožnjo ne izpušča pogonskih emisij, zato se uvršča na vrh lestvice, kamor so lani umestili že renault zoe in električno hyundai kono. Drug maksimalno ocenjeni model pa je tokrat hyundai NEXO, serijski avto na vodik, ki dokazuje, kakšne velike potenciale ima ta tehnologija pri mobilnosti v prihodnosti, saj za pogon ne uporablja baterij dvomljive sprejemljivosti, temveč naravni vodik.

Med 25 avtomobili pri Green NCAP so tokrat prvič tudi priključni hibridi, ki so lani marsikje, tudi v Sloveniji, prišli v nemilost oblasti. 

Vsak test avta je razdeljen na številne faze, ki potekajo v laboratoriju in v realnem testu. Med postopki izmerijo različne tipe emisij pogonskega dela, prav tako pa merijo energijsko učinkovitost (porabo) pri različnih scenarijih vožnje in okolice.

Pri organizaciji izpostavljajo ugotovitev, da so med hibridnimi modeli lahko precejšnje razlike v ekološkosti, kar kažejo primerjave med modeli toyota prius, kia niro in mitsubishi outlander. Prius se je s štirimi zvezdicami izkazal za enega najbolj čistih avtov sploh in je s štirimi zvezdicami od petih zaostal le za povsem baterijskim avtom in avtom na vodik. Kia niro je dosegla pol zvezdice manj, medtem ko je suv mitsubishi outlander z dvema zvezdicama zaostal celo za nekaterimi bencinskimi in dizelskimi avtomobili. Nasploh se je izkazalo, da imajo večji in težji avti (suvi) precej večje težave, da bi jih ocenili za zelene. Vsi trije na tokratnem začelju zelene lestvice so predstavniki iste sorte: hyundai tucson (prejšnja generacija), volvo XC60 in land rover discovery sport.

Med 19 klasično gnanimi avti s termičnim motorjem sta se najbolje izkazala dizelska škoda octavia combi in bencinski sorodnik VW golf 1,5 TSI. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.