Avto
1191 ogledov

Renault se z R17 spominja leta 1971

R17 restomod Renault
Renault je predstavil nov prototip avtomobila restomod, ki je plod sodelovanja s francoskim oblikovalcem Oro Ïtom. R17 electric restomod x Ora Ïto temelji na emblematičnem športnem kupeju Renault 17, ki je bil predstavljen leta 1971, in je njegova skulpturalna reinterpretacija.

Renault od leta 2021 sodeluje s sodobnimi oblikovalci, s katerimi je ustvaril izvirne in inovativne koncepte, ki so reinterpretacije izjemnega izročila znamke.

Leta 2021 je znamka v okviru praznovanja šestdesete obletnice svojega modela Renault 4 oblikovalca Mathieuja Lehanneurja zaprosila, da na novo interpretira to emblematično vozilo. Rezultat je bil SUITE št. 4, izviren koncept, ki spominja na nomadski hotelski apartma. Leta 2022 se je Renault povezal z oblikovalcem Pierrom Gonalonsom, da bi s presenetljivim električnim razstavnim prototipom 5 Diamant počastil petdeseto obletnico modela R5. To je bila nova interpretacija tega vzorčnega in vzornega mestnega avtomobila. Leta 2023 je Renault predstavil električni razstavni prototip Twingo, ki ga je ustvarila priznana nizozemska oblikovalka in umetnica Sabine Marcelis.

R17 restomod | Avtor: Renault Renault

Letos pa Renault predstavlja novo izvirno sodelovanje med oblikovalcem Ora Ïtom in ekipami Renault Design, čigar naloga je bila stvaritev edinstvenega razstavnega prototipa restomod na osnovi legendarnega Renaulta 17.

"R17 restomod, ki ga je na novo interpretiral Ora Ïto, popolnoma uteleša naš pristop združevanja dediščine in inovacij. R17 je bil ikona sedemdesetih let in s svojo avantgardno obliko in drznim značajem sestavni del pop kulture. Ta projekt slavi Renaultovo ikonično izvirno oblikovanje, obenem pa dodaja sodobne elemente in tako ponuja izkušnjo, ki presega generacije. Pri Renaultu smo ponosni na sodelovanje z drznimi nadarjenimi oblikovalci, kot je Ora Ïto, pri preoblikovanju naših emblematičnih modelov, pri tem pa ostajamo zvesti duhu znamke," je povedal Arnaud Belloni, direktor trženja Skupine in znamke Renault.

R17 restomod | Avtor: Renault Renault

Avantgardno oblikovan športni kupe

Renault 17, predstavljen leta 1971, je poosebljal eksplozijo idealizma sedemdesetih let. Ta športni kupe čistih potez, ki je bil na voljo kot 4-sedežno vozilo s trdno ali pomično platneno streho, je izstopal s privlačnim videzom in zmogljivostmi ter odlično odražal duha svojega časa. S pogonom na prednji kolesi, vzdolžno umeščenim motorjem, nekaj kasneje s sistemom vbrizgavanja goriva ter z vrsto elementov aktivne in pasivne varnosti se je Renault 17 hkrati ponašal s tehniko in elegantnostjo oglatih potez in notranjosti, ki je bila zasnovana za zapeljevanje zahtevnih kupcev. Med letoma 1971 in 1979 so izdelali več kot 92.000 primerkov tega modela.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.