Avto
114 ogledov

S temi gestami boste drugim voznikom povedali, kar jim gre

Geste Anže Petkovšek
Ste med tistimi, ki hitro izgubite potrpljenje in z roko pokažete, kaj si mislite o drugem vozniku? Ali pa imate občutek, da ljudje za krmilom takšnega ali drugačnega prevoznega sredstva vse pogosteje s kretnjami psujejo ostale udeležence? Verjetno je vsakemu vozniku jasno, o čem je govora.

Vendar vse geste niso enake, lahko bi rekli, da se glede žaljivosti za osebo, ki so jim namenjene, delijo po kategorijah. Nekatere med njimi, denimo dvignjen sredinec, dajejo zelo grobo ter osorno sporočilo naslovniku. Druge so malce bolj subtilne, a še vedno z jasnim namenom. Vse skupaj pa ni tako nedolžno, kot se morda "vidi" na prvi pogled. Tudi kretnje so namreč stvar, s katero "pošiljatelj" lahko prestopi ne le mejo dobrega okusa, temveč tudi zakona.

"Zakon o varstvu javnega reda v šestem členu opredeljuje prekrške nasilnega in drznega vedenja. Pomemben element prekrška je povzročanje občutka ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu pri žrtvi tovrstnega prekrška," pojasnjujejo pri policiji. 

"Je pa opredelitev tovrstnega vedenja posameznika odvisno od okoliščin dejanja, saj bi v primeru opisanega izražanja gest, lahko imelo tudi elemente drugih prekrškov, kot so na primer prekrški 20. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki govorijo o spodbujanju nestrpnosti, ali celo kaznivih dejanj povezanih z elementi nasilnega vedenja."

Policija ne vodi posebej statistike, koliko kršitev omenjenega šestega člena s pomočjo gest se je zgodilo v prometu, za navedeni prekršek je sicer zagrožena globa 250 evrov.

Dokazovanje, da vam je nekdo skozi okno na križišču kazal sredinec, ni ravno lahko in je tudi vprašanje, ali se je vredno spustiti v dolgotrajne pravne postopke. Tudi kamere na armaturni plošči, ki so vse pogostejše v avtomobilih, niso nujno dokazni material. 

Vseeno se je včasih težko zadržati, da ne bi vrnili "pozdrava". Takrat je najbolje poseči po gestah iz "sive" cone, s katerimi osebe ne nujno užalimo, zagotovo pa ji pokažemo, kaj si mislimo o njem in njegovem početju, po pisanju Expressa priporoča Hannes Krämer, pravni strokovnjak v Auto Club Europa.

Naslednje geste so žaljive in lahko razumljene tudi kot grožnja:

komunikacija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sekira - gesta, s katerimi sporočamo "mrtev si".

Geste | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Podoben cilj, le orožje se iz hladnega spremeni v ognjenega.

Geste | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Predvsem pri zahodnih sosedih znana žaljiva gesta, s katerim se sprašujemo o praznini v glavi.

Geste | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Globaliziran znak, ki z različnimi variacijami naslovnika pošilja v rodne organe.

komunikacija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kazanje oslov je morda še najbolj nedolžen znak, a utegne osebo, ki mu je namenjena, popariti in užaliti.

S temi gestami boste dosegli svoje, a boste ostal na varni strani predpisov:

Geste | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pokažite mu otroško gesto s prsti in ustnicami. "Brr, brr, brr." Saj se tudi obnaša kot kakšen razvajen otrok, kajne?

Geste | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Druga zabavna možnost je gesta s stisnjem palcem, sredincem in prstancem ter štrlečima kazalcem in mezincem. "Ah bejži, bejži, utihni že!"

Geste | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Morda lahko tudi malce sočustvujete z njim: "Ueee, ueeee!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lavdan 12:20 11.januar 2016.

    A.L. ti nimaš vseh ovc pod streho. V enih člankih solite pamet voznikom in jim prepovedujete in predpisujete vse živo med vožnjo. Vse te tvoje bedaste geste med vožnjo voznika dekoncentrirajo in zaradi tega pride do karambolov. Predlagam ti da ...prikaži več najdeš kakšno bolj pametno temo ali primerno orodje, ki ga boš obvladal.