Avto
538 ogledov

Seat ukinja največji SUV, saj prihaja velika novost

Tarraco Anže Petkovšek Seat Tarraco
Seat je potrdil, da bo sicer tudi pri nas priljubljen model tarraco umaknil iz proizvodnje. Španska znamka bo na ta način sprostila prostor za Cuprin novi model terramar.

Za razliko od sorodne škode kodiaq, ki smo ga pred kratkim pospremili na slovenske ceste, seat tarraco ne bo doživel druge generacije. Tarraco je bil sicer premierno predstavljen leta 2018.

Seat je novico potrdil za britanski Autocar: "Tarraco je bil uspešen. Toda njegov naslednik ne bo. Od sredine leta 2024 se osredotočamo na nov model cupra terramar, ki bo zelo dobro zapolnila ta prostor. Tarraco bo potem ukinjen.”

Tarraco | Avtor: Anže Petkovšek Seat Tarraco Anže Petkovšek

Ukinitev tarraca ni bila nepričakovana, saj ga pri Seatu niso več omenjali v svojih načrtih. Nasprotno, vsi preostali modeli Seata, vključno z ibizo, arono, ateco in leonom, bodo posodobljeni in jim bodo tako podaljšali življenjsko dobo.

Medtem ko pri Seatu tarraca označujejo kot "uspešen", model, številke govorijo drugače. Prodaja v Evropi nikoli ni bila visoka, saj je leta 2019 padla z 29.615 enot na samo 12.872 enot v letu 2022 (podjetje ni objavilo podatkov o prodaji Tarraca v letu 2023). Za primerjavo, škoda kodiaq je v letu 2019 v Evropi dosegla najvišjo prodajo z 88.516 prodanimi enotami.

Tarraco | Avtor: Anže Petkovšek Seat Tarraco Anže Petkovšek

Cupra terramar bo služila kot posredni naslednik tarraca in naj bi s športnim značajem pritegnila več kupcev, na voljo pa bodo tudi elektrificirani pogoni (blagi hibrid in priključni hibrid), ki si jih deli z VW tiguanom. Zanimivo pri vsem pa je, da je terramar 23,5 centimetra krajši od tarraca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.