Avto
3141 ogledov

Skrb vzbujajoče: Delovna mesta v avtoindustriji bo ukinila polovica nemških podjetij

Proizvodnja avtomobilov, tovarna Volkswagen, Wolfsburg Profimedia
Nemška avtomobilska industrija je dolgo veljala za najpomembnejšo na svetu. Glede na raziskavo svetovalne družbe Horváth, ki je na voljo nemški tiskovni agenciji (DPA), za zaposlene v avtomobilski industriji prihajajo skrb vzbujajoči podatki.

Glede na raziskavo svetovalne družbe Horváth so ogrožena številna delovna mesta v nemški avtomobilski industriji. Več kot polovica podjetij načrtuje ukinitev delovnih mest v naslednjih petih letih, kaže raziskava poslovodsko-svetovalnega podjetja Horváth, kjer so opravili razgovore z vodilnimi v panogi. Slednji so kot glavne razloge navedli visok stroškovni pritisk in novo konkurenco, zlasti iz Kitajske. 59 odstotkov anketiranih podjetij pričakuje, da bodo v prihodnjih petih letih zmanjšala število zaposlenih. 14 odstotkov jih pričakuje celo znatno zmanjšanje, povečanje števila zaposlenih pa le 15 odstotkov.

Indija, Kitajska, Amerika in vzhodna Evropa

"Proizvodnja vse bolj poteka v regijah, kjer se avtomobili končno prodajo," je za DPA povedal Frank Göller, partner in avtomobilski strokovnjak pri Horváthu. Slabe izkušnje zadnjih let z ozkimi grli pri dostavi tega niso spremenile. Proces se še pospešuje, kar pomeni selitev delovnih mest. Številne tovarne v Nemčiji in Evropi še zdaleč ne obratujejo s polno zmogljivostjo, kar povečuje stroškovni pritisk. "Številni proizvajalci se odzivajo na pritisk stroškov z varčevalnimi programi in ukinjanjem delovnih mest," pravi Göller.

Proizvodnja avtomobilov Volvo delavci | Avtor: Profimedia Profimedia

Kadri se povečujejo skoraj povsod po svetu, razen v Nemčiji in zahodni Evropi. Glede na poročilo 75 odstotkov podjetij gradi zmogljivosti v Indiji, 60 odstotkov na Kitajskem in prav toliko v vzhodni Evropi. Znaki kažejo tudi na rast v Severni in Južni Ameriki ter preostali Aziji.

Kljub temu se velik del naložb še naprej steka v Nemčijo. Toda denar se vlaga predvsem v nove izdelke in tehnologije ter v pretvorbo obstoječih lokacij na električne pogone. Po besedah strokovnjaka se v proizvodnji vlaga predvsem v avtomatizacijo proizvodnih sistemov in digitalizacijo. Temu primerno slaba je tudi zaposlenost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • becar 08:44 21.julij 2024.

    Zahvalite se Ursuli in predvsem samim sebi, ker ste volili njene podrepnike.

  • Nevica 08:18 21.julij 2024.

    Kako kmalu? Saj odpuščanja v avtomobilski industriji že nekaj časa trajajo. Von der Leyenova je poskrbela za to! Golob pa to podpira! Kdo je tisti, ki tega ne razume??????Svoboda in ostali levičarji? Ponosni nasledniki komunistov? No, slednji najbrž kar pokajo ...prikaži več od zadovoljstva, saj gre za napad na kapital!!!!! Posledično bodo ljudje vedno bolj revni.....tudi socilanih podpor ne bo brez prilivov v proračun.