Avto
2236 ogledov

Slovenija pomaga pri projektu, kako se znebiti kabla

PRIMA test električnih avtomobilov PRIMA
Slovensko podjetje sodeluje v projektu bodoče e-mobilnosti, ki med drugim predvideva tudi polnjenje vozil med vožnjo.

Evropska podjetja in organizacije, med njimi slovenski Eles, so se povezali v projekt, katerega namen je v praksi preizkusiti različne rešitve s področja električne mobilnosti. Sodelujoči med drugim preizkušajo dinamično brezžično polnjenje na dolge razdalje in dinamični brezžični polnilni pas v mestnih središčih.

Nosilec projekta je francoski velikan Renault, sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji Eles pa je prevzel vlogo koordinatorja strokovnih vsebin, ki se nanašajo na elektroenergetski sistem, so za STA pojasnili v Elesu.

V okviru projekta bodo partnerji na petih demonstracijskih območjih v mestnem, primestnem in podeželskem okolju testirali sedem rešitev. To so pametno dvosmerno polnjenje e-vozil, optimizirano na različnih stopnjah združevanja, dinamični brezžični polnilni pas v mestnih središčih, dinamično brezžično polnjenje na dolge razdalje, polnilna vozlišča na parkiriščih P+R, super hitre polnilnice za evropske cestne koridorje, polnilnice za dvosmerno polnjenje električnih vozil, vključno z dvokolesi, z enosmernim tokom ter priložnostno brezžično polnjenje na čakalnih pasovih za taksije na letališčih in centralnih postajah.

Eles med drugim sodeluje v sklopu, v katerem želijo partnerji razviti aplikacije in storitve za upravljanje, nadzor in optimizacijo polnilne infrastrukture z namenom zagotavljanja uporabnikom prijaznega polnjenja in vožnje električnih vozil.

"Zato bo treba zagotoviti tudi čim večjo sprejemljivost e-vozil, zmanjšati stroške upravljanja polnilne infrastrukture in zmanjšati vpliv hitrega širjenja e-mobilnosti na elektroenergetski sistem. Izjemno pomemben del projekta bo tudi raziskovanje vedenja uporabnikov e-vozil z uporabo najnovejših nevroznanstvenih tehnik," so za STA poudarili v Elesu.

PRIMA test električnih avtomobilov | Avtor: PRIMA PRIMA

Prihodnost raziskuje 8 držav

Vrednost celotnega projekta je 18,61 milijona evrov. Prek programa Obzorje 2020 ga sofinancira EU, in sicer v višini nekaj manj kot 15 milijonov evrov.

Konzorcij sodelujočih sestavljajo proizvajalci opreme, ponudniki tehnologij za polnjenje električnih vozil, podjetja s področja IKT, podjetja za cestno infrastrukturo, družbe, ki se ukvarjajo z raziskovanjem in razvojem tehnologij, sistemska operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja, sistemski operaterji distribucijskega elektroenergetskega omrežja, podjetja, specializirana za raziskovanje vedenj uporabnikov, podjetje za souporabo vozil, javni organi ter združenje uporabnikov električnih vozil.

Organizacije prihajajo iz osmih držav; poleg Slovenije še iz Estonije, Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Španije in Turčije. Projekt podpirajo številni pomembni deležniki na področju širjenja e-mobilnosti v evropskem prostoru. Med njimi so tudi organizacije in raziskovalne ustanove iz torinskega industrijskega območja.

Na podlagi pridobljenih rezultatov bodo partnerji pripravili priporočila, ki bodo odločevalcem in industriji na področju e-mobilnosti služila kot izhodišče za načrtovanje in razvoj uporabnikom prijazne polnilne infrastrukture, so še navedli v Elesu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.