Avto
29 ogledov

Sodišče odločilo: napredna očala dovoljena

Googlova očala Wikimedia
Googlova očala so bila deležna že veliko pozornosti, tudi glede uporabe v avtomobilu. Tako smo dobili tudi eno izmed prvih sodb na svetu.

Cecilla Abadie se je znašla na sodišču v ameriškem San Diegu, ker so policisti ob kontroli zaradi prevelike hitrosti opazili, da nosi Googlova očala. Po njihovem mnenju tovrstni pripomoček nikakor ne bi smel biti na nosu voznika med vožnjo, zato so ji napisali kazen zaradi uporabe naprave, ki med vožnjo predvaja video pred voznikovimi očmi. Ta člen je bil spisan, ker si je marsikateri voznik na armaturno ploščo namestil zaslon za predvajanje filmov.

A Abadiejeva je najela sposobnega odvetnika, ki je sodnika prepričal, da ni nobenega dokaza, da je njegova stranka med vožnjo imela očala prižgana, torej da so se na stekelcu prikazovali podatki. Vsaj glede očal jo je tako Abadiejeva odnesla brez kazni, je poročal CNN.

Primer je bil sicer v minulih tednih deležen veliko pozornosti javnosti, med drugim so se dogajali javni shodi, na Twitterju pa se je pojavil množično uporabljen kanal #freececilia.

Zmaga na sodišču še ne pomeni, da lahko Američani množično uporabljajo očala za volanom. V Googlu sicer primera niso želeli komentirati, so pa že v preteklosti uporabnike pripomočka opozorili, naj spoštujejo lokalno zakonodajo, saj večina držav ne dovoljuje uporabe mobilnih naprav. Tri ameriške zvezne države so šle korak dlje in nedvoumno v zakonodaji prepovedale nošnjo Googlovih očal.

Komentarjev 2
  • mph 15:09 01.februar 2014.

    Kot običajno, ne gre nikoli za pravico ali resnico ... vedno se vse vrti okrog uspešnosti ali ne odvetnikov.

  • sash77 21:01 21.januar 2014.

    Američani znajo poskrbet za reklamo še preden se izdelak začne prodajat. Google glass še niso v prodaji, so komaj v fazi testiranja.