Avto > Šofer naj bo
562 ogledov

Euro NCAP zaganja program testov, kot ga še ni bilo

Varnost tovornjakov Mercedes-benz
1/10
Mercedes-Benz
Euro NCAP začenja program Truck Safe za izboljšanje varnosti tovornjakov na evropskih cestah.

Euro NCAP je začel prvič v zgodovini izvajati program Truck Safe, s katerim želi bistveno izboljšati varnost težkih vozil v prometu. Izsledki testov bodo pomagali pri razvoju sodobnejših in bolj varnih vozil, ki bodo bolje prilagojeni na razmere v prometu in sobivanje z ranljivejšimi skupinami. Program bo tudi osnova za hitrejše spreminjanje zakonodaje. Cilj je doseči najboljše prakse na področju varnosti, ne le izpolnjevati minimalnih standardov.

Novi testi bodo obravnavali resnične trke in spodbujali proizvajalce, da vgrajujejo tehnologije za preprečevanje trkov ter izboljšajo vidljivost voznikov. Euro NCAP bo teste izvajal v šestih specializiranih laboratorijih v petih državah Evrope.

Prve ocene Truck Safe bodo objavljene 20. novembra 2024.

Gre za prvi tovrstni program v tovornem sektorju, ki je zasnovan za obravnavo nesorazmerno velikega števila nesreč s smrtnim izidom, v katerih so udeleženi tovornjaki. Kljub temu da tovornjaki predstavljajo le tri odstotke vseh vozil na evropskih cestah, so vključeni v skoraj 15 odstotkih vseh smrtnih nesreč v EU.

Prvih sedem tovornjakov, ki bodo ocenjeni, so modeli, ki jih vidimo predvsem pri transportu na dolge razdalje oziroma v težkih transportnih dejavnostih: DAF XF, iveco S-WAY, MAN TGX, mercedes-benz actros, renault T, scania R-series in volvo FH.

Varnost tovornjakov Mercedes-benz | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Program, zaradi katerega bodo vsi na boljšem

Ocene v okviru Truck Safe programa so novost v sektorju in bodo vsem deležnikom v industriji tovora omogočile, da prepoznajo in ocenijo varnostni nivo tovornjakov. To ne bo samo izboljšalo varnost za voznike, ampak bo ustvarilo tudi finančne in strateške priložnosti za tiste operaterje, ki vlagajo v najvarnejša vozila. To bo program naredilo privlačen za zavarovalnice, naročnike, prevoznike in proizvajalce tovornjakov, so prepričani pri Euro NCAP. Najvarnejše vozilo se bo izkazalo za najbolj dobičkonosno.

Z ustvarjanjem trga za varnost želi Euro NCAP spodbuditi proizvajalce in dobavitelje k inovacijam ter s tem še povečati varnostne koristi programa, saj se bodo ocene sčasoma razvijale. "S skupnim delom z oblastmi na področju cestne varnosti in vsemi akterji v industriji težkih vozil lahko dosežemo Vizijo nič," je dejal dr. Michiel van Ratingen, generalni sekretar Euro NCAP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.