Avto > Šofer naj bo
66 ogledov

Varna in trajnostna pot šoferjev: od točke A do doma

Continental Continental
Ljudje, ki niso profesionalni šoferji, se s tovornimi pnevmatikami ne srečujejo prav pogosto. Ko se, je to takrat, ko gre z njimi kaj narobe in jih (skupaj z vozilom) opazujemo ob cesti. Za poklicne šoferje pa so pnevmatike ključen element njihovega dela in delovišča (beri: vozila). Zavedajo se namreč, kako pomembna je 'obutev', s katero se odpravijo na pot.

Segment tovornih pnevmatik je poseben segment pnevmatik, ki so zasnovane za uporabo na težkih vozilih, kot so kamioni, avtobusi, prikolice in druga komercialna vozila. Zaradi svojih edinstvenih zahtev se razlikujejo od pnevmatik za osebna vozila po več ključnih značilnostih, kot so ojačano ogrodje (karkasa), globlji profil kotalne površine, višji razredi nosilnosti, daljša življenjska doba (kilometraža) in možnost recikliranja (obnove).

Zaradi kompleksnosti in specifičnosti tovornega segmenta obstajajo različni tipi tovornih pnevmatik za različne namene, za uporabo na različnih tipih terena (podlagah), v različnih vremenskih razmerah in za prevoze raznih vrst tovora. Prav tako se tovorne pnevmatike po videzu in karakteristikah razlikujejo glede na vrsto osi vozila, kateri so namenjene.

V kompleksnem svetu tovornih pnevmatik samo en tip pnevmatike ne more zadovoljiti vseh potreb kupcev, zato različni tipi omogočajo optimizacijo delovanja tovornega vozila glede na specifične pogoje v katerih se uporabljajo. To – in tega se mnogi šele počasi začenjajo zavedati – zmanjšuje stroške obratovanja, izboljša varnost in podaljšuje življenjsko dobo pnevmatik ter vozil.

Ključna je skrb za pravilen tlak zraka

Skrb za pnevmatike je že v osnovi izrednega pomena, pri tovornem segmentu pa igra še toliko pomembnejšo vlogo, saj podaljšuje življenjsko dobo same pnevmatike in vozila, prispeva k varnosti na cesti in zmanjšuje stroške vzdrževanja ter izboljšuje učinkovitost porabe goriva, ki igra veliko vlogo pri stroških, povezanih z vozilom.

Najpomembnejša skrb je povezana s tlakom zraka v pnevmatikah, ki ima vpliv na praktično vse lastnosti pnevmatike in na varnost na cesti. Pravilen tlak zraka poskrbi za pravilno količino oprijema kotalne plasti na podlago, zmanjšuje kotalni upor pnevmatike, poskrbi za pravilno porazdelitev obremenitve in s tem enakomerno obrabo profila kotalne površine, zagotavlja udobno vožnjo in obenem vpliva na vozne lastnosti pnevmatike.

Pri Continentalu, enemu svetovno vodilnih proizvajalcev tovornih pnevmatik, se že od leta 1871 trudijo, da so njihovi izdelki najvišje kakovosti in ustrezajo vsem standardom ter šoferjem zagotavljajo mirno pot do cilja – in nazaj domov.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj več o njihovih zadnjih aktivnostih in izdelkih.

Roadshow

Continentalova evropska turneja z interaktivno predstavitvijo prinaša rešitve za kamione, avtobuse in kombinirana tovorna vozila neposredno svojim partnerjem. Kamion bo na poti po jugovzhodni evropi obiskal 6 držav, med njimi tudi Slovenijo.

Continental | Avtor: Continental Continental

V Sloveniji se boste s Continentalovimi inovativnimi rešitvami lahko spoznali na Srečanju Prevoznikov, 28. septembra 2024 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer se bodo obiskovalci s pomočjo interaktivne razstave na krovu razstavnega vozila spoznali z naslednjimi tematikami: znižanje obratovalnih stroškov s svetovalnim pristopom podjetja Continental, t. i. LODC pristopom, pnevmatike za dostavna vozila, pnevmatike pete generacije gospodarskih vozil, digitalne rešitve za upravljanje pnevmatik in voznega parka ter rešitve za povečanje učinkovitosti porabe goriva in trajnosti s predstavitvijo obnove pnevmatik.

Continental | Avtor: Continental Continental

Prihaja nova generacija pnevmatik za avtobuse …

Novi model pnevmatike za segment mestnih avtobusov ContiUrban generacije 5 so pri Continentalu zasnovali popolnoma na novo, z osredotočanjem na zagotavljanje vrhunske ravni prevoženih kilometrov, nižji kotalni upor in zmogljivosti skozi celotno življenjsko dobo pnevmatike.

Gre za pnevmatiko, ki je namenjena vgradnji na vse osi avtobusa in obvlada izzive na mestnih cestah: robnike, pogosto speljevanje in zaustavljanje ter krmiljenje v ozkih ulicah. Izjemno debela bočna stena z indikatorji obrabe zagotavlja večjo odpornost na mehanske udarne obremenitve ob cestne robnike in postavlja našo novo pnevmatiko v vrh segmenta pnevmatik za mestne avtobuse.

… ter tudi za tovorna vozila za regionalno vožnjo

Za upravljavce voznih parkov in vozila, ki večinoma obratujejo v regionalnih cestnih razmerah z nizkim deležem dolgih razdalj, so pri Continentalu razvili popolnoma nov model pnevmatike Conti Hybrid generacije 5, ki se osredotoča na zagotavljanje zelo velikega števila prevoženih kilometrov. Pnevmatika je trenutno namenjena vgradnji na vodilno in pogonsko os tovornih vozil, v razvoju pa je tudi že nov model za prikolične osi.

Z novo generacijo pnevmatike Hybrid so pri nemškem proizvajalcu dosegli izboljšano zasnovo dezena kotalne površine in prilagoditev ogrodja (karkase) pnevmatike za zagotavljanje velike vzdržljivosti, enakomerne obrabe in oprijema na regionalnih cestah.

Continental | Avtor: Continental Continental

Trajnost in evropska regulativa

Continental veliko daje na trajnost njihovih produktov. Taksonomija – EU ureditev, ki s cilji in spodbudami skrbi za čistejšo prihodnost – in trajnost v kontekstu tovornih pnevmatik sta pomembni iz več razlogov, predvsem povezanih z vplivom na okolje, učinkovitostjo virov in skladnostjo z zakonodajo. Trajnost pri tovornih pnevmatikah vključuje uporabo materialov in proizvodnih procesov, ki zmanjšujejo vpliv na okolje ter podaljšujejo življenjski cikel pnevmatik. Taksonomija in trajnost pri tovornih pnevmatikah se prepletata, saj obe prispevata k varnejšemu, učinkovitejšemu in okoljsko odgovornemu delovanju. Pravilna klasifikacija tovornih pnevmatik zagotavlja optimalno uporabo pnevmatik.

Continental | Avtor: Continental Continental

Več informacij o Continentalovih pnevmatikah najdete na njihovih spletnih straneh, kjer lahko ob informacijah o pnevmatikah za komercialna vozila najdete tudi informacije za osebna in lahka tovorna vozila: www.continental.si

Luka Širovnik, Vodja tehnične službe za stranke v jugovzhodni Evropi

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.