Avto
6308 ogledov

Spoznajte najdaljšo ravno cesto na svetu

najdaljša ravna cesta na svetu Google maps
Se spomnite, kdaj ste se nazadnje peljali po zelo dolgi ravni cesti? V Evropi je gotovo ne boste našli.

Še pred nekaj leti je za najdaljšo povsem ravno cesto na svetu uradno veljal približno 146 kilometrov dolgi odsek avstralske avtoceste Eyre, ki pa že nekaj let ni več na prvem mestu.

Naslov mu je namreč prevzel odsek 256 kilometrov dolge avtoceste številka 10 v Savdski Arabiji. Cesta povprek Arabskega polotoka povezuje Haradh, z nafto in zemeljskim plinom bogato mesto, in Al Batho ob obali Perzijskega zaliva. Povsem ravni odsek ceste meri kar 240 kilometrov in je tudi vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot najdaljša ravna cesta na svetu.

Štiripasovna cesta, ki vodi preko največje peščene puščave na svetu Rub Al-Khali, ki je znana tudi kot "zapuščena četrt", ni le popolnoma ravna, ampak na njeni trasi ni niti vzponov niti spustov. Vozniki kljub temu ne morejo preprosto vključiti avtopilota in vožnje prepustiti avtomobilu, saj se promet na njej zaradi transporta naftnih derivatov občasno močno poveča, veter pa nanjo nanese tudi peščene sipine.

Savdski policisti poleg tega na njej radi postavijo radarje in prehitre voznike kaznujejo s precej drakonskimi kaznimi. Prekoračitev največje dovoljene hitrosti za 30 kilometrov na uro namreč kaznujejo kar z 2.000 riali, kar je približno 500 evrov.

Z uredništva Guinnessove knjige rekordov so sporočili, da pravi razlog za gradnjo ceste sicer ni popolnoma jasen, vendar nekateri ugibajo, da je služila kot zasebna hitra cesta kralja Fahda, ki je v Savdski Arabiji vladal med letom 1982 in 2005, za javni promet pa so jo odprli po njegovi smrti.

Komentarjev 4
  • Avatar MS
    MS 14:21 06.julij 2024.

    Je že bil!

  • Avatar Garancija
    Garancija 06:35 06.julij 2024.

    Kdaj bo plin cenejši pri nas?