Avto
10052 ogledov

Viralno: Voznik tovornjaka z lekcijo predrznemu vozniku

Facebook
Voznik osebnega avtomobila je zapeljal na nasprotni vozni pas in želel prehiteti dolgo kolono vozil, ki so obstala v zastoju. Reakcija voznika tovornjaka, ki je predrznemu vozniku preprečil prehitevanje, je v hipu postala viralna.

Na spletu se je pojavil zanimiv posnetek, na katerem želi voznik ali voznica osebnega avtomobila prehiteti dolgo kolono vozil, ki so obtičala v zastoju. Predrznost je bila kaznovana z lekcijo, ki je tisti, ki je bil za volanom avtomobila ne bo nikoli pozabil. Po nasprotnem voznem pasu se je pripeljal voznik tovornjaka, ki je bil nemilosten. Voznika osebnega avtomobila je prisilil, da se je začel pomikati vzvratno, pri tem pa je ves čas hupal.

Podobno predrznih voznikov je tudi na naših cestah veliko, kar dokazujejo tudi posnetki, ki jih redno objavlja Zavod reševalni pas. Pred kratkim je po spletu zaokrožil posnetek, na katerem voznik luksuznega športnega terenca izkorišča reševalni pas, ki so ga ustvarili vozniku ob zastoju na primorski avtocesti. S posnetka je razvidno, da vozi za reševalnim vozilom na nujni vožnji mimo vseh avtomobilov, ki so ustvarili reševalni pas.

Policisti so takrat za zurnal24.si povedali, da na kraju tovrstnih zastojev najprej poskrbijo za poškodovane v prometnih nesrečah in izvedbo nujnih interventnih nalog policije, po zmožnostih pa tudi nadzirajo prekrške, kot je na posnetku.

V veljavnem Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je v 30. členu določeno, da morajo vozniki v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer med kolonama takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za vožnjo intervencijskih vozil. Globa za tak prekršek je predpisana v višini 200 evrov. V lanskem letu so policisti ugotovili 104 prekrške, letos do 24. 6. pa so obravnavali 35 tovrstnih prekrškov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Boris 15:26 11.avgust 2024.

    Da da da, i to je bilo več u 21. veku ...

  • Lion0077 15:21 11.avgust 2024.

    Ta posnetek je že kar star, ampak predrznost voznikov ne pozna meja. Vse izpite pobrat, brez možnosti, da bi ga še enkrat delal...