Avto
9529 ogledov

Avtomobil, v katerem že 16 let nihče ni umrl

Volvo XC90 IIHS
Mnogi so se smejali napovedi Volva, da v njihovih avtomobilih nihče ne bo umrl. Zdaj se smeji Švedom, ki so postregli z na videz neverjetnim podatkom.

Sliši se neverjetno, a je podatek resničen. Odkar so pri Volvu pred 16 leti začeli prodajati model XC90, v Veliki Britaniji v tem modelu avtomobila še nihče ni umrl. In številka prodanih avtomobilov ni majhna. Na Otoku so v 16 letih prodali več kot 50 tisoč primerkov najbolj prestižnega švedskega športnega terenca. Prav Volvo je leta 2008, ob številnih nejevernikih, napovedal, da v njihovih modelih avtomobilov do leta 2020 ne bo nihče več umrl ali bil težje poškodovan

Zaradi omenjene statistike je Volvo najvarnejši proizvajalec vozil na trgu Velike Britanije, podatke o 16 letih brez mrtvih v XC90 pa zgolj še podkrepi ta podatek. Volvo blesti tudi na testih Euro NCAP, saj je bil lani manjši XC60 ocenjen z najboljšimi ocenami med vsemi testiranimi avtomobili v letu 2017.

Volvo XC90  | Avtor: IIHS IIHS

Najbolj pomemben izum po varnostnem pasu

Po podatkih neodvisne britanske organizacije Thatcham Research je volvo XC90 najvarnejši avto, ki so ga kdajkoli testirali, v prvi vrsti zahvaljujoč sistemu samodejnega zaviranja, piše Telegrapf. AEB (Automatic Emergency Brake) sistem raziskovalci navajajo za najbolj pomemben izum v avtomobilski industriji po predstavitvi varnostnega pasu, za katerega (tritočkovnega) so tudi poskrbeli Švedi. Samo na Britanskih cestah naj bi bilo zaradi sistema AEB na leto 1.100 manj mrtvih.

Komentarjev 2
  • pikijakob 13:14 19.april 2018.

    Koliko ljudi je pa ta avto ubil ki so bili pa udeleženci nesreče v drugem avtu?

  • Tadej 15:46 18.april 2018.

    Seveda ne, ce pa je to druzinski avto.