Avto
561 ogledov

Vpoklic: avtu zmanjka gorivo, čeprav merilnik kaže dovolj

Maserati Maserati
Nenavaden vpoklic za znamko avtov: za zdaj v ZDA, a zelo verjetno kmalu tudi v Evropi. Merilnik kaže, da je goriva še dovolj, a avtu že zmanjka bencina.

Če so posamezni lastniki maseratijev granturismo in grancabrio mislili, da se to dogaja samo njim, in so zaman prepričevali svoje kolege o nenavadnih lastnostih svojih lepotcev, je zdaj očitno, da gre za širši problem. Ameriška agencija NHTSA, ki je pristojna za varnost prometa in brezhibnost vozil, je po poglobljeni preiskavi naložila znamki Maserati, naj objavi vpoklic omenjenih dveh modelov.

Fantomsko gorivo v rezervoarju

Razlog je tokrat poseben, merilnik goriva zaradi programske napake lahko prikazuje napačne vrednosti stanja v rezervoarju. Tako je prihajalo do situacij, ko je bila rezerva izsušena do zadnje kapljice, merilnik pa je prikazoval še tudi po četrt zaloge. NHTSA je ugotovila, da lahko med vožnjo v takšnih scenarijih pride do nenadne odpovedi motorja in vsega s tem povezanega, kar je seveda lahko zelo nevarno, poroča Jalopnik. K sreči do zdaj ni bilo poročil o nesrečah.

Maserati | Avtor: Maserati Maserati

NHTSA je znamko Maserati o domnevnih težavah obvestil sredi leta 2023. Po intenzivni enoletni notranji preiskavi so pri italijanskem proizvajalcu luksuznih športnih vozil ugotovili, da težava izvira iz programske opreme. Da bi jo odpravili, morajo na pooblaščenem servisu znova naložiti programsko opremo. Gre za avte, ki so bili izdelani med koncem leta 2022 in julijem letos.

V ZDA sicer maserati granturismo in grancabrio nista tako pogosta, vpoklic zajema le nekaj sto vozil. Zelo verjetno pa bodo o nujni posodobitvi prav kmalu obveščeni tudi lastniki drugod po svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.