Avto
243 ogledov

Vse več 'prepovedanih' cybertruckov v Evropi

Cybertruck Instagram
Teslin cybertruck kljub uradni prepovedi prodaje v Evropi vse bolj pogost gost na tukajšnjih cestah. Kako je to mogoče, če pa uradna homologacija ni mogoča?

Po spletnih omrežjih se gostijo objave s cybertrucki z evropskimi registrskimi oznakami. Videti je mogoče vozila na čeških, poljskih, celo avstrijskih tablicah, čeprav so slednje očitno za zdaj le preskusne. Prek neke spletne češke strani je mogoče cybertrucka tudi najeti.

Vse to kljub dejstvu, da Tesla cybertrucka v Evropi po uradni poti ne more prodajati, saj zaradi svojih odsekanih robov ne ustreza evropski zakonodaji glede zaščite ranljivih udeležencev v prometu. Poleg ZDA ga trenutno uradno prodajajo le še v Kanadi, pa še tam so dovoljenje dobili nedavno. Tudi v Aziji so vrata cybertrucku za zdaj zaprta.

A evropski navdušenci nad ekstravagantnim poltovornjakom so bili očitno pripravljeni ubrati številne obvoze, pripeljati avto iz ZDA in ga nato registrirati v domačih državah. 

Tesla cybertruck | Avtor: Tesla Tesla

Kako natančno so to uspeli, ni povsem jasno, je pa nekaj o tem namignil prodajni strokovnjak in specialist za Teslina vozila Anthony Martin iz Francije. Kot piše portal Teslarati, ki povzema Martinove besede, so evropski lastniki do cybertrucka verjetno prišli tako, da so ga registrirali kot gospodarsko vozilo. Ni pa Martin dodatno pojasnil, ali bi lahko šlo za dejansko homologacijo ali pa zgolj individualno registracijo, kar je še bolj verjetno.

Slednja je namreč manj striktna od tipske homologacije, v tem primeru bi se lahko cybertruck lažje izognil zahtevi glede bolj zaobljenih zunanjih robov. Da so na ta način registrirali prvega cybertrucka na Češkem, je mogoče prebrati tudi na forumu ljubiteljev tega vozila. Tam je eden od uporabnikov zapisal, da je bilo mogoče za potrebe dovoljenja nastaviti utripanje zadnjih smerokazev v oranžni barvi (izvorno rdeča). Potrjeno imajo cybertrucka tudi na poljskih tablicah.

Na vsak način gre za zelo pogumne stranke. V želji po izstopanju so vzele v zakup, da je cybertruck nadpovprečno velik in težek za evropske ceste, poleg tega pa morajo sprejeti riziko zelo zahtevnih popravil, če bi šlo z 'avtom' kaj narobe. 

Cybertruck | Avtor: Instagram Instagram

Cybertruck v dolžino meri prek 5,6 metra, v širino več kot 2 metra. Prazen tehta skoraj 3 tone. S pogonom na štiri kolesa ima 450 kW, doseg z enim polnjenjem 550 kilometrov. Do 100 km/h z mesta pospeši v 4,3 sekunde, največja hitrost je 180 km/h.

Musk Evropejcem obljubil uradni 'poslabšan' cybertruck 

Glavni Teslin inženir Lars Moravy je glede evropskih homologacijskih zahtev o robovih pojasnil, da avto trenutno temu ne more zadostiti, saj tega debela cybertruckova pločevina (1,4 mm) preprosto ne dovoljuje. Tudi sicer se Tesli z vpeljavo cybertrucka v druge države ne mudi. Trg v ZDA je zelo naklonjen velikim poltovornjakom in je trenutno povsem dovolj za zmogljivosti Tesline ameriške tovarne.

V prihodnje pa ni izključena možnost, da bi z nekaterimi prilagoditvami predvsem prednjega dela vseeno omogočili uradno prodajo cybertrucka v Evropi in Aziji. Vodja Tesle Elon Musk je pred časom namignil na leto 2025, a ob tem dodal, da bo to gotovo "poslabšalo" avto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.