Avto
30 ogledov

Zakon ščiti Dars, da lahko nadzira tudi malce drugače

Darsov nadzor Bralec Ludvik
Bralca je zmotilo, da nadzorniki Darsa pri nadzoru vinjet promet ustavljajo kar na zelenici za ovinkom in s tem postavljajo voznike v nevarnost. Na Darsu pravijo: vse je po predpisih.

"Tudi tako se (ne)dela," je ob poslani fotografiji pripisal bralec Ludvik. Kot dodaja, je bil prizor posnet prejšno sredo na izvozu jug iz smeri Maribora v Slovenski Bistrici. Po njegovem so nadzorniki Darsa pri kontroli vinjet šli predaleč, saj so cestno zaporo vzpostavili na AC uvozu, za ovinkom. Ustavljena vozila so se morala parkirati na zelenici, več kontroliranih vozil pa je ustavilo kar na voznem pasu in s tem ogrožalo sebe in druge udeležence, je prepričan bralec. "Pa saj je lokacij za nadzor dovolj, ki so varne in nikogar ne ogrožajo."

Z Darsa so za Žurnal24 pojasnili, da je vse potekalo po pravilih, saj je bil nadzor nad plačevanjem cestnine izvajan "na točki, ki je bila v skladu z zakonom označena z ustrezno prometno signalizacijo in opremo za začasno označitev kraja nadzora."

Darsovim nadzornikom pooblastila in navodila za nadzor prometa glede uporabe vinjet dajeta zakona o cestninjenju in o pravilih cestnega prometa. Tako veljajo v okviru njihovih pooblastil določila zakonov na enak način kot denimo za policijo, kar pomeni, da veljajo zanje tudi izjeme glede možnosti parkiranja med nadzorom. 

Policija sicer na svoji spletni strani piše, da je dolžnost policistov, da si za nadzor prometa izbirajo mesta, "ki ne predstavljajo nevarnosti zanje in za druge udeležence v cestnem prometu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 06:02 08.december 2015.

    Oni te lahko ustavljajo,vendar ti ne rabis vozit na zelenico ali plocnik.....Ce mislis,da je ne pravilno poklices policijo.Slika kaze ,da je tam ne primerno mesto...tudi signalizacija ,ki opozarja je........Kako si upajo.... vsi vemo,da ni prav in kaj naredimo..

  • Ferluci 14:50 07.december 2015.

    DARS je več ali manj politično podjetje. Ve se, katere stranke. Torej nič posebnega glede ščitenja zakona, zato so vsi komentarji več ali manj vpitje žejnega v puščavi.

  • maresem 14:32 07.december 2015.

    Ja, ker preko policije ne morejo več odirati voznikov, ker oni pač štrajkajo, so to prevzeli hlapci iz DARSa.