Avto
497 ogledov

Zaradi naložb bodo na veliko odpuščali

Chevrolet bolt Chevrolet
Ameriški avtomobilski proizvajalec General Motors (GM) je danes sporočil, da bo zmanjšal število zaposlenih v programskem in storitvenem oddelku. Razlog za odpustitev več kot 1000 zaposlenih je povečanje naložb v nove tehnologije in ob tem ohranitev dobičkonosnosti.

Avtomobilski velikan iz Michigana naj bi 600 od načrtovanih okoli 1000 odpuščanj načrtoval v tehnološkem kampusu GM blizu Detroita, je poročanje ameriških medijev CNBC in Detroit News povzela francoska tiskovna agencija AFP.

GM je potrdil odpuščanje, točnega števila ljudi, ki bodo ostali brez zaposlitve, pa ni razkril. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik GM, morajo z namenom gradnje prihodnosti družbe sprejemati drzne odločitve in dati prednost naložbam, ki bodo imele največji učinek. "Posledično zmanjšujemo velikost določenih ekip znotraj organizacije programske opreme in storitev," je dejal.

Konec lanskega leta je imel avtomobilski velikan glede na uradne evidence približno 76.000 zaposlenih in 87.000 honorarnih delavcev.

Julija je GM poročal o rasti četrtletnega dobička, potem ko je povečal prodajo v Severni Ameriki, s čimer je nadomestil še naprej šibko poslovanje na Kitajskem, kjer imajo hudo konkurenco.

Čeprav je družba zmanjšala nekatere naložbe v električna vozila in samodejno vožnjo, te ostajajo vir velikih izdatkov. Da bi zmanjšal izdatke, se je GM zavezal, da bo znižal stroške za dve milijardi dolarjev.

GM je junija odobril tudi nov program odkupa lastnih delnic v vrednosti šest milijard dolarjev, je še navedla AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 19:19 19.avgust 2024.

    Tudi Američanom se dogaja..