Avto
20 ogledov

Zaradi vzhodnih Evropejcev smrt avtomatskih avtopralnic

Avtopralnica Profimedias
Priseljenci iz vzhodne Evrope so "ubili" avtomatske avtopralnice v Veliki Britaniji pišejo britanski mediji. Poceni delavci so tako pocenili storitve v ročnih avtopralnicah, da avtomatske za voznike niso več privlačne. Število delavnih mest v avtomatskih avtopralnicah se je prepolovilo.

V Združenju ponudnikov avtomatskih avtopralnic se pritožujejo nad nelojalno konkurenco, ki jo predstavljajo ročne avtopralnice, v katerih dela poceni delavna sila iz vzhodne Evrope.

Trdijo tudi, da se veliko pranj v ročnih avtopralnicah izvede brez izdanega računa in plačila DDV. V združenju ponudnikov avtopralnic na bencinskih črpalkah trdijo, da so Ministrvo za finance zaradi neizdajanja računov v zadnjem letu oškodovali za okoli 273 milijonov evrov.

Pravijo tudi, da se je število strojev za avtomatsko pranje vozil prepolovilo na številko izpred 15 let. V ročnih avtopralnicah naj bi bilo trenutno zaposlenih okoli 30.000 ljudi, v veliki večini pa so to delavci, ki so migrirali na Otok.

Ročno pranje nevarno delo

V poročilu predloženi vladni agenciji so zapisali, da je za zdravje delavcev poskrbljeno slabo, saj pri delu uporabljajo nevarne kemikalije, ki jih potem z vodo odplaknejo v kanalizacijo. Šef združenja Brian Madderson pravi, da se v ročnih avtopralnicah kar 70 odstotkov dela opravi z rokami, velika večina delavcev pa ni ustrezno zaščitenih. "Uporabljajo najrazličnejše nevarne kemikalije, še posebej to velja za čiščenje avtomobilskih platišč. In prav nič jih ne zanima, če kemikalije skupaj z vodo izplaknejo kar v kanalizacijo," pravi Madderson.

Komentarjev 5
  • kapibara 23:03 26.december 2015.

    Taki ti potem pridejo na dom po "pomoč"...

  • maresem2 14:32 26.december 2015.

    Pa še prav je tako.

  • vzev 11:11 26.december 2015.

    Pa saj je ročna avtopralnica 100 krat boljša od avtomatske. Pa še risov ti ne naredijo toliko. Drugače je pa tako najboljše oprati avto kar doma.