Svet
2 ogledov

Del Ponte: EU naj pritisne na Srbijo

Del Pontejeva po osmih letih zapušča položaj glavne haaške tožilke. Žurnal24 main
Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte opozarja EU, naj pritisne na Srbijo, da bi ta čimprej aretirala Ratka Mladića, ki je v Srbiji.

Haaški obtoženec, nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić, je v Srbiji in Evropska unija mora pritisniti nanjo, da bo lahko Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije uresničilo svoj cilj in sodilo njemu ter drugim obtožencem, ki so še na prostosti, je v Bruslju na konferenci z naslovom Balkan na razpotju, ki jo pripravlja bruseljski inštitut Friends of Europe, poudarila glavna haaška tožilka Carla Del Ponte. Tiste balkanske države, ki so sodelovale s haaškim sodiščem, zgled je na primer Hrvaška, so to storile, ker je nanje pritisnila EU, je povedala Del Pontejeva. "Enako mora EU storiti s Srbijo," je pozvala. "EU je najmočnejši vzvod za dosego sodelovanja. Hrvaška je naš najboljši zgled," je poudarila.

Mladič je v Srbiji

Ali se Ratku Mladiću (na sliki desno) izteka čas? © AFP

 
Haaški obtoženci, ki jih je Srbija v zadnjem času izročila, so se uradno večinoma predali prostovoljno, z Mladićem pa ne bo tako, v tem primeru je potrebno prijetje, operacija, je dejala glavna haaška tožilka. "Mladić je v Srbiji, vsi dokazi pričajo o tem," je poudarila. Del Pontejeva je bila sicer v ponedeljek na svojem zadnjem obisku v Beogradu pred iztekom mandata 31. decembra. "Mednarodna skupnost ne sme dovoliti, da najodgovornejši človek za pokol v Srebrenici ostane na prostosti po izteku mandata sodišču leta 2010," je še poudarila v Bruslju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.