Svet
4 ogledov

Grozljive razmere v kitajskih tovarnah igrač

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Po ocenah je na Kitajskem 10.000 tovarn igrač, večina od teh leži v provinci Guangdong. Pravice, kot so varstvo pri delu, plačilo nadur in minimalne plače so jim tuje, je opozorila organizacija Südwind.

Kdor za božična darila kupuje igrače, bi moral biti pozoren vsaj na državo izvora, poročajo tuje agencije. Štiri petine igrač, ki jih prodajo v Avstriji, prihaja s Kitajske, kjer pa po ugotovitvah organizacije Südwind vladajo grozljive delovne razmere.

Med njimi izpostavljajo 400 ur dela na mesec brez prostega dne, neplačevanje nadur, prenatrpanost prostorov, pomanjkanje toaletnih prostorov ter številne primere izčrpanosti, včasih celo smrti.

"Številni delavci, ki do polnoči izdelujejo figurice za ameriško družbo Disney, od izčrpanosti omedlijo na delovnem mestu. Vodstvo jih enostavno poskuša vnovič postaviti na noge, le v najhujših primerih koga odpeljejo v bolnišnico," je povedal 35-letni delavec Liu iz Shenzhena.

Delavci so članom nevladne organizacije tudi povedali, da nosečnice enostavno odpustijo ali pa jih na kakšen drug načih prisilijo, da odidejo. Tisti, ki morajo stanovati v tovarnah, ker prihajajo iz preveč oddaljenih krajev, pa si morajo s kakšnimi desetimi sodelavci deliti 15 kvadratnih metrov velike spalnice z zarjavelimi posteljami. Svoje skromno premoženje imajo pospravljeno pod posteljami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.