Slovenija
12 ogledov

Cvikl obtožuje tožilstvo zaradi oviranja preiskave

cvikl oklepniki na seji BOBO Žurnal24 main
Predsednik opozicijske preiskovalne komisije Milan M. Cvikl obtožuje državno tožilstvo, da ta ovira parlamentarno preiskavo o nakupu oklepnikov patria.

Kot je povedal Cvikl, je komisija na generalno državno tožilstvo že pred časom naslovila prošnjo, naj jim tožilstvo posreduje dokumentacijo, ki se nanaša na nakupe orožja med letoma 1991 in 1993, pri tem pa naj bi naletela na zaprt krog. "Ko smo tožilstvo prvič zaprosili za dokumentacijo, smo od generalne državne tožilke Barbare Brezigar dobili odgovor, naj svojo zahtevo dopolnimo s konkretnimi imeni obdolžencev za konkretna kazniva dejanja. To smo naredili in od tožilstva dobili odgovor, naj se obrnemo na tožilstvo v Slovenj Gradcu, ker naj bi se eden od spisov nahajal tam. Pisali smo na tožilstvo v Slovenj Gradec in dobili odgovor, da je bil spis poslan v Celje. Pisali smo še v Celje, kjer so nam končno povedali, da je bil spis 9. aprila 1996 odstopljen posebni skupini za posebne namene na generalnem državnem tožilstvu," je dejal Cvikl.

Cvikl: Zakaj drugam, če je dokumentacija v Ljubljani

Cviklu se zdi sporno, da tožilstvo komisijo za dokumentacijo, ki se nahaja v Ljubljani, pošilja na naslove drugih sodišč po Sloveniji. © BOBO

 
"Dokumentacija, ki smo jo iskali, se je torej ves čas nahajala v Ljubljani, nas pa je tožilstvo pošiljalo drugam," je dejal Cvikl. Zdi se mu tudi čudno, da ga zdaj, ko je vsej Sloveniji znano, da je parlament ustanovil preiskovalno komisijo, Brezigarjeva zavrača z odgovori, da naj bodo bolj konkretni. Sicer pa naj bi bila po Cviklovih besedah komisija trenutno nekje na polovici dela. Zdaj ugotavljajo, ali je ponudbi obeh podjetij – Rotisa in Sistemske tehnike – mogoče primerjati in katera od njiju bi bila za Slovenijo racionalnejša. Nato pa se bodo lotili vprašanja, ali so bile v posel kakorkoli vpletene tudi osebe, ki so sodelovale pri nakupih orožja med letoma 1991 in 1993, je dejal Cvikl. Trenutno naj bi komisija še preučevala vso dokumentacijo, že kmalu pa naj bi oblikovala dokazni sklep in začela prva zaslišanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.