Slovenija
9 ogledov

Aids ne izbira

1/2
Žurnal24 main
Na svetovni dan boja proti aidsu po vseh večjih slovenskih mestih poteka akcija Aids ne izbira. Ti lahko!, med 3. in 7. decembrom pa bo mogoče brezplačno testiranje na HIV.

Lani je bilo na IVZ na osnovi zakonsko obvezne prijave prijavljenih 33 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, 30 med moškimi in tri med ženskami. V Sloveniji je bilo v obdobju med letoma 1986 in 2006 prepoznanih skupno 320 primerov okužb z virusom HIV, med katerimi je za aidsom zbolelo 130 oseb, od tega jih je 76 umrlo. Največ okužb z virusom HIV je mogoče zaznati med istospolnimi moškimi.

Premalo testiranj izkrivlja dejansko stanje
V Sloveniji se po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) v primerjavi z drugimi evropskimi državami relativno malo ljudi odloči za testiranje. V lanskem letu se je na 1000 prebivalcev za virus HIV testiralo le 13 ljudi. Ob mednarodnemu dnevu številne organizacije poudarjajo, da prav nizko število opravljenih testov podaja izkrivljeno sliko o dejanskem razmahu virusa HIV v neki državi, zato vse, ki bi lahko bili iz različnih vzrokov izpostavljeni tveganju za prenos virusa, pozivajo k opravljanju testa.

V petek se je začela tudi zimska akcija Unicefa Slovenije za zbiranje sredstev za pomoč otrokom žrtvam aidsa v sklopu globalne kampanje pod imenom Združeni za otroke - združeni proti aidsu. Kampanja, ki se pod okriljem Unicefa in organizacije UNAIDS izvaja od leta 2005, je usmerjena k zagotavljanju zdravil za preprečevanje prenosa okužbe z matere na otroka, zagotavljanju osnovne pediatrične nege okuženih otrok, razvoju ustreznih informativno-izobraževalnih programov za mlade o varni spolnosti ter zaščiti in podpori otrok, ki so osiroteli zaradi aidsa.

Današnjo akcijo organizira Društvo študentov medicine Slovenije v sodelovanju z lokalnimi študentskimi klubi, promotorji na stojnicah mimoidoče seznanjajo s tematiko zdrave in varne spolnosti, informacijami o okužbi z virusom HIV in poteku zdravljenja okuženih, podelili bodo tudi 60.000 kondomov. Dan je okronal koncert na Kongresnem trgu, na katerem so nastopile skupine Banditi, Sons, Siti hlapci, Rok'n'Bend, MI2 ter Murat&Jose.

Testiranje tudi na hepatitis
Spomniti velja, da aids ni edina spolna bolezen, ki se prenaša s spolnim stikom. Varna spolnost je pomembna tudi pri preprečevanju okužb z virusoma hepatitisa B in C. Na pobudo Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo tako ob 1. decembru potekala nacionalna akcija brezplačnega anonimnega testiranja na okužbo z vsemi tremi omenjenimi virusi v Ljubljani, Mariboru, Celju, Murski Soboti, Novem mestu, Kopru in Kranju.

Tudi po svetu akcije
Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu so se tudi drugje po svetu vrstili različni dogodki. Po podatkih ZN zaradi te bolezni vsak dan umre 5700 ljudi. Število umrlih se sicer že dve leti zmanjšuje, kljub temu pa je aids v Afriki, kjer večina obolelih nima dostopa do ustreznega zdravljenja, še vedno prvi vzrok smrti.

Indijska vlada je napovedala, da bo najrevnejšim prebivalcem mest, ki so najbolj izpostavljeni aidsu, zagotovila brezplačna zdravila. V Indiji naj bi bilo z virusom HIV okuženih okoli tri milijone prebivalcev, od je tega po podatkih ZN tretjina mladih, starih med 15 do 29 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.