Svet
9 ogledov

Na kokainu zaradi vojne na Bližnjem vzhodu

Premierju Gordonu Brownu najbrž ni po volji, da se njegovi vojaki "na veliko zad Žurnal24 main
Britanska vojska izgubi en bataljon vojakov na leto zaradi smrti zaradi uporabe prepovedanih drog, kar je več, kot jih je do sedaj skupaj umrlo v vojnah v Iraku in Afganistanu.

Raziskava, ki jo je po naročilu ministrstva za obrambo opravila biostatistična enota sveta za medicinske raziskave, je pokazala, da je od leta 2003, ko je bilo na testih za nedovoljene droge pozitivnih 503 vojakov, to število do leta 2005 naraslo na 795. Lani je bilo takih vojakov sicer manj, 769, a posebej skrb vzbujajoč je podatek, da se je raba kokaina med vojaki povečala za kar štirikrat.

Znanstvenica omenjene enote, profesorica Sheila Bird, je izrazila skrb zaradi pretresljivih podatkov. Ti po njenih besedah kažejo, da je raba kokaina med vojaki močneje poskočila kot raba te droge med vso britansko populacijo, staro od 16 do 24 let. Ker raziskovalno obdobje sovpada z večjimi boji britanskih vojakov v Iraku in Afganistanu, Birdova sklepa, da je povečana raba kokaina posledica stresa bojev v omenjenih državah.

Obrambno ministrstvo je podatke o povečani uporabi drog že zavrnilo, prav tako je zanikalo, da bi bila uporaba drog kakorkoli povezana z vojno na Bližnjem vzhodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.