Slovenija
15 ogledov

Za ugovor zoper dohodnino dovolj časa

DOHODNINCA Žurnal24 main
Zavezanec, ki se z informativnim izračunom dohodnine, ki ga bo poslala davčna uprava, ne bo strinjal, bo imel več kot en mesec časa za ugovor.

Na Dursu bodo informativni izračun dohodnine zavezancem posredovali najpozneje do 31. maja. Če se bo zavezanec strinjal z informativnim izračunom, mu ne bo treba storiti ničesar, saj bo ta samodejno postal odločba o odmeri dohodnine, je za zurnal24.si povedal Stojan Glavač iz Davčne uprave RS. Če se zavezanec z izračunom ne bo strinjal, pa ima za ugovor na voljo petnajst dni od vročitve dokumenta. Na vprašanje, kaj storiti v primeru, če smo po vročitvi odsotni več kot dva tedna, nam je Glavač pojasnil, da se bodo izračuni pošiljali po navadni pošti in se tako šteli za vročene dvajseti dan od dneva odpreme. Zavezanec bo tako imel za ugovor na voljo več kot en mesec, natančneje 35 dni.

Ugovor na posebnem obrazcu
Zavezanec bo lahko dal ugovor na posebnem obrazcu, ki bo dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, lahko pa si ga bo natisnil s spletne strani Davčne uprave RS. Podpisani obrazec ugovora bo zavezanec lahko oddal osebno, po pošti na pristojni davčni urad oziroma izpostavo ali pa prek sistema eDavki, še pojasnjuje Glavač.

Izračun bo poslan po navadni pošti

 

Izračun viden tudi na internetu

Vsi zavezanci za dohodnino, ki so registrirani v sistem eDavki, bodo prek sistema eDavki imeli vpogled v svoj informativni izračun.


Pošiljanje informativnih izračunov dohodnine po navadni pošti je po Glavačevih navedbah predvideno v določbah davčne zakonodaje. Tako je zmanjševanje stroškov precejšnje, prav tako pa poenostavitev dela davčne uprave. Prejšnja zakonodaja je predvidevala, da je zavezanec vse priporočene pošiljke s povratnico, če jih ni prevzel v petnajstih dneh, šestnajsti dan dobil v poštni nabiralnik. Ta poenostavitev pomeni bistveno zmanjševanje neposrednih poštnih stroškov za približno dva milijona evrov na letni ravni, v to oceno pa niso vključeni stroški dela davčne uprave, pošte in zavezancev.

Vse pošiljke nosijo jasne označbe, da gre za davčno tajnost in da lahko pošiljko odpre samo naslovnik. Tajnost osebnih podatkov je tako zagotovljena, še dodaja Glavač, saj se do podatkov v pisemski ovojnici ne da priti, razen ob nasilnem odprtju.

Predvidene tudi denarne kazni

Durs po določbah nove zakonodaje po navadni pošti pošilja vse pošiljke, razen tistih v postopku davčnih izvršb in davčnega nadzora. © BOBO

 
Če davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ne bo prejela podatkov za odmero dohodnine, zavezancem do zadnjega maja letos Durs informativnega izračuna ne bo vročil. V tem primeru bo moral zavezanec najpozneje do 30. junija vložiti napoved za odmero dohodnine sam, in sicer na obrazcu, ki je dostopen na vseh davčnih uradih ali izpostavah, dostopen pa je tudi na spletni strani davčne uprave. Če zavezanec napovedi ne bo vložil, bo kaznovan z globo 200 evrov.

Globa od 400 do 1200 evrov pa lahko posameznika doleti v primeru, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke in s tem spravi davčni organ v zmoto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.