Slovenija
22 ogledov

Janša ne bo pričal pred Cviklovo komisijo

Oklepnik vojaÅ¡ko vozilo BOBO Žurnal24 main
Preiskovalna komisija državnega zbora, ki se ukvarja z nabavo oklepnikov 8X8 finske Patrie, ne bo zaslišala premiera Janeza Janše.

Člani omenjene komisije so namreč za zaprtimi vrati sprejeli dokazni sklep, v katerem so določili prvi seznam prič, na katerem je osem ljudi. Na seznamu sta med drugim obrambni minister Karl Erjavec in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman. Predsednik komisije Milan Cvikl je sicer želel, da bi komisija že v tem delu kot pričo povabila premiera Janeza Janšo, vendar člani komisije predloga niso podprli.

Priče določene tudi za potek javnega naročila

Janši pred Cviklovo komisijo ne bo treba pričati. © BOBO

 
Komisija je za priče določila tudi vodje postopka javnega naročila za področje ocenjevanja tehničnih karakteristik vozil, ki so konkurirala na razpisu, in za področje protidobav. Tako bodo kot priče pred komisijo med drugim nastopili tudi predsednik strokovne komisije za nabavo oklepnikov Bojan Pograjc , direktor Rotisa Ivan Crnkoviča , predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen in vodstvo Sistemske tehnike. Zunanji strokovni izvedenec Aleksij Mužina je na seji pripravil dopolnitve osnutka zapisnika o pripravljalnem preiskovalnem dejanju. Komisija je namreč pridobila obsežno gradivo o postopku nabave oklepnikov. "Temeljna ugotovitev iz dokumentacije, ki jo je posredovalo ministrstvo za obrambo, je, da ni mogoče objektivizirati meril za ocenjevanje prednosti enega in drugega ponudnika," je dejal Cvikl.

Poleg oklepnikov pred komisijo tudi nakup orožja

Komisija je imenovala tudi dva pooblaščenca, ki bosta uredila gradivo v zvezi s prodajo orožja. © BOBO

 
Komisija pa se poleg preiskave nakupa oklepnikov ukvarja tudi s sumom o neposredni ali posredni povezavi med sedanjimi in nekdanjimi akterji nakupov orožja ter nosilci javnih funkcij z orožjem v obdobju od leta 1991 do leta 1993. Zato je komisija na seji imenovala dva pooblaščenca preiskovalne komisije, ki bosta uredila gradivo v zvezi s prodajo orožja v obdobju 1991–1993. Pooblaščenca morata po Cviklovih besedah predložiti še dokazilo o možnosti dostopa do strogo zaupnih dokumentov. Ko bo do tega prišlo, bo javnosti obveščena, za koga gre, je dodal Cvikl.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.