Slovenija
25 ogledov

Izbrisani opozarjajo na svoje težave

V Društvu izbrisanih prebivalcev Slovenije so opozorili, da je tretjina nezakoni Žurnal24 main
Pred dnevom človekovih pravic 10. decembra so v Društvu izbrisanih prebivalcev Slovenije opozorili, da bo kmalu minilo 16 let od nezakonitega izbrisa 18.305 oseb.

Ker se v teh letih ni rešila večina problemov, povezanih z izbrisom, so v društvu sklenili, da bodo v ponedeljek pred vhodom v vilo Podrožnik, kjer varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik prireja sprejem ob dnevu človekovih pravic, udeležencem prireditve delili svojo izjavo, v kateri znova opozarjajo na krivice, je sporočil zastopnik društva Matevž Krivic.

Kot opozarjajo v društvu, je tretjina nezakonito izbrisanih še vedno izbrisana. Okoli 12.000 izbrisanih je v 12 letih sicer postopno ponovno pridobilo dovoljenje za stalno prebivanje ali državljanstvo, vendar je bilo z "dopolnilnimi odločbami" letos to z veljavnostjo za nazaj priznano le okrog 4000 prizadetim, poudarjajo.

Poleg tega je pot do odškodnin za škodo, povzročeno v letih 1992 do 2001 (kasneje nastala škoda je zanemarljiva) za vse sploh popolnoma zaprta, po zakonu mora namreč oškodovanec odškodnino zahtevati najkasneje tri leta po tem, ko je za škodo zvedel, in najkasneje pet let po tem, ko je škoda nastala, še navajajo v društvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.