Slovenija
1 ogledov

Urad Janše odgovarja Pahorju

Pahor je dobil oster odgovor na pismo Janši. Žurnal24 main
V Janševem uradu so odgovorili na pismo Boruta Pahorja, v katerem ta premierja sprašuje za pojasnilo, kaj pomeni njegova izjava, da je sporazum o nenapadanju ''le še mrtva črka na papirju''.

Na pismo predsednika SD Boruta Pahorja, v katerem je ta premierja Janeza Janšo na začetku tedna spraševal za pojasnilo glede Janševe izjave v DZ, da je sporazum o nenapadanju v času predsedovanja "le še mrtva črka na papirju", je namesto Janše odgovoril državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak. Ta je v pismu Pahorju zapisal, da je premier v svojem govoru v državnem zboru jasno povedal, da je zaupnico vladi vezal na podporo vladi pri predsedovanju EU. Vlada od SD te podpore ni dobila, s tem pa so v SD po mnenju Gorenaka jasno pokazali svoje stališče do vprašanja enotnosti Slovenije pri vodenju EU, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

''Poslanci SD so jasno izrazili stališče do vprašanja enotnosti''
Odločanje poslancev o zaupnici vladi brez dvoma spada med pomembnejše odločitve slovenskih parlamentarnih strank po soglasni odločitvi DZ novembra 2004, da Slovenija sprejme predlog nizozemskega predsedstva EU za predsedovanje Svetu EU v prvi polovici leta 2008, v pismu Pahorju ugotavlja Gorenak. Ob tem dodaja, da je v dopolnilni obrazložitvi predsednik vlade tudi dejal, da glasovanje opozicije za zaupnico vladi ne bo razumljeno ali interpretirano na noben drug način.

Janša je dodobra razgrel medije. © BOBO

 
Dejstvo je, piše Gorenak, da so vsi poslanci SD glasovali proti zaupnici in tako jasno ter nedvoumno izrazili svoje stališče do vprašanja enotnosti Slovenije pri vodenju EU, na katerega je predsednik vlade vezal glasovanje o zaupnici. V razpravi so poslanci SD zatrjevali, da vlada ni sposobna voditi niti izvršilne oblasti v Sloveniji in da svoje delo opravlja zelo slabo, navaja Gorenak in se ob tem sprašuje, "kako naj bi torej vodila EU?" .

Gorenak: Janševo sporočilo ni bilo slišano
Po končanem glasovanju je predsednik vlade v sklepni besedi poudaril, da je večkrat ponovil, da zaupnica ni vezana na koalicijo ali koalicijsko pogodbo, ampak na ključni projekt, ki je v tem trenutku pred državo. Ob tem je izrazil obžalovanje, da to "jasno sporočilo ni bilo slišano ali pa ni bilo razumljeno v štirih opozicijskih strankah" . "Ugotavljam tudi, da je sporazum, ki je bil podpisan 17. maja letos, ostal, zdaj tudi formalno, samo mrtva črka na papirju. Vlada in vladna koalicija pri tem projektu očitno ostaja bolj ali manj sama," v sporočilu za javnost kabineta predsednika vlade povzemajo ponedeljkov govor Janše.

Janša je zaupnico vezal na podporo pri predsedovanju EU. © BOBO

 
"Tudi v tem smislu je bilo glasovanje o zaupnici priložnost, da sporazum o sodelovanju političnih strank, skupine nepovezanih poslancev in predstavnikov narodnosti v državnem zboru za uspešno izvedbo priprav in predsedovanja Slovenije EU doživi svojo potrditev in utrdi zavezanost slovenske politike k sodelovanju pri tem zgodovinskem izzivu. Žal neuspešno," je še zapisal Gorenak.

Državni sekretar poudarja, da bo vlada vesela vsake konstruktivne podpore, vendar mora biti izražena z dejanji in ne zgolj z besedami. "Predvsem pa pričakujemo, da se bodo Socialni demokrati jasno ogradili od blatenja Slovenije v tujini na podlagi laži, česar vse doslej niso zmogli," Gorenak končuje svoje pismo predsedniku SD Borutu Pahorju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.