Šport > Nogomet
16 ogledov

Zahovič: Ekipa brez hierarhije in karizme

Žurnal24 main
Rekorder po številu zadetkov in nastopov v slovenski reprezentanci Zlatko Zahovič je najbolj izpostavljen kritik večnega režima NZS na Čerinovi. Neuspeh v zadnjih kvalifikacijah ga ni pustil ravnodušnega.
"Zagotovo nihče ni zadovoljen s stanjem, ne NZS, ne javnost, ne igralci, ne strokovno vodstvo. Na neke stvari smo opozarjali, več od tega nismo mogli. Morda moramo pasti na dno, da se lahko znova dvignemo," je pogovor za zurnal24.si začel Zlatko Zahovič , ki se ne uvršča med tiste, ki zahtevajo glavo selektorja Matjaža Keka . "O tem bodo odločali ljudje, ki se s tem ukvarjajo. Položaj Keka ni tako pomemben ali odločujoč, kot je potrebna zelo široka analiza. Narejena je bila radikalna, nepotrebna selekcija. Igralci te generacije so bili postavljeni pred cilj, ki ga kot igralci in ljudje ne morejo izpolniti. Pa tudi nimajo potrebne podpore, da bi cilje lahko dosegli," se je Zahovič dotaknil selekcije bivšega selektorja Branka Oblaka in nogometašev. Je trenutna ekipa smetana našega nogometa?

Rene Mihelič © Saša Despot

 
"Težko bi dodali kaj novega, mogoče kaj drugačnega," pravi športni direktor Maribora in razloži: "Zdi se mi, da so vsi igralci na istem nivoju. Ekipni šport je kot vsaka družba ali delovna organizacija, hierarhija mora biti znana. V ekipi se mora vedeti, kdo je za kaj zadolžen. Zdi se mi, da zdaj nihče ni za nič odgovoren in so vsi na istem nivoju. Nekateri igralci so fantastični, vendar ne morejo priti do izraza, če nimajo nekoga, ki jih vodi in bi lahko povlekel ta voz," je prepričan naš sogovornik, ki napoveduje svetlo prihodnost in vodstveno vlogo Reneju Miheliču .

"Preseneča me, da niso uveljavili Miheliča. Sicer je še mlad, vendar smo te kvalifikacije tako ali tako žrtvovali. Je mlad, ima svoje vzpone in padce, ampak vidi več kot ostali. In je edini tak v ligi,"
pravi nekdanji reprezentančni as, ki so mu jasna razmerja znotraj reprezentance.

"Reprezentanca Slovenije je specifična reprezentanca, ki jo morajo voditi specifični ljudje na specifičen način. V njej sem igral od osamosvojitve do leta 2004 in vem, o čem govorim. Slovenijo – pa naj mi vsi oprostijo – morajo voditi karizmatični ljudje, ki vedo, za kaj v tej reprezentanci gre ."

 
 

Ačimovičev učinek je bil zelo slab. On in Čeh sta super igralca, vendar nista vodji.

Zahovič o Ačimoviču in Čehu

 
Koliko tej ekipi manjka Mile Ačimovič , ki se je zelo mlad odločil končati reprezentančno kariero? "Njegov učinek – pa naj mi ne zameri – je bil zelo slab," ni ovinkaril Zahovič. "Odkar je prevzel vodstveno palico, reprezentanca ni dosegla nobenih uspehov. Šla je samo navzdol. Osebno ne mislim, da je problem v tem," pravi ZZ, ki ima podobno mnenje o Nastji Čehu . "Oba sta super igralca, ampak nista vodji. Vse življenje sta bila vodena in ne moreta biti vodji. To nista bila niti v klubih niti v reprezentanci. To ni kritika na njun račun, ampak le jasna analiza. Ko je breme vodje padlo nanju, je padla vsa reprezentanca." Reprezentanca, ki je vmes ostala tudi brez stebra obrambe, Aleksandra Knavsa .

"Fant se je sam tako odločil. Najbolj pomembno je, da je s to odločitvijo zadovoljen. Reprezentanci bi prišel še kako prav, vendar zdaj ne več. Zagotovo je lahko šef obrambe, čeprav mislim, da je obramba kompaktna in je z njo najmanj težav. Največji problem je v zvezni vrsti. Imamo štiri veziste, ki so enaki. Nedorečeni. Super igralci, vendar iz drugega plana. Na igrišču pa morajo prevzeti odgovornost, preiti v prvi plan. In potem izpade, da so Lavrič, Novakovič in Birsa slabši, čeprav so dobri igralci. Ni tako slabo, kot nekateri mislijo. Imamo dobre igralce."

Zahovič našim že dolgo ne more nameniti aplavza. © Saša Despot

 
Tem dobrim igralcem pa manjka naravne lakote, agresije. "Se strinjam. Ko pride do takega vzdušja v ekipi, takrat ni selektorja, ni človeka, ki bi to dvignil. Pride do nezaupanja, prenašanja odgovornosti in potem igralci želijo, da niso tisti, ki so na tapeti. Težko je, ko pride strah v kosti, strah pred napako. Nogomet ali kolektivni šport je znanost, kajti delo z ljudmi je težko. Nogomet na visokem nivoju, kot je tudi reprezentančni, je sama 'psiha'. Potem izpade, da fantje res ne tekajo dovolj, pravzaprav pa v svoji želji izgorijo. Prvi problem, ki se pojavi – nasprotnikova priložnost ali gol – vse zruši. Če ima družba, ki ni kompaktna in nima hierarhije, en problem, se zruši. Ker ga ne zna premostiti," je bil zelo natančen nekdanji zvezdnik Partizana, Porta, Valencie, Olympicosa, Benfice, ki prav tako ni navdušen nad sistemom s štirimi branilci, ki ga je v slovensko reprezentanco začel vpeljevati že Bojan Prašnikar , uveljavil pa Brane Oblak.

Izgubili smo identiteto
"Zakaj Norvežani vseskozi igrajo z dolgimi žogami? Ker je to njihova tradicija. Lahko nimaš uspehov nekaj let, vendar od svojega sistema in svoje šole ne moreš odstopati. Tu je bilo vsiljeno neko mnenje, da je to moderno. Vam bom povedal kaj je moderno: rezultat. To je vsa logika nogometne igre," je jasen "Zaho". "Zakaj bi morali zaradi prvega neuspeha to spreminjati? Potem bomo jutri menjali himno? To je identiteta. In tu smo, kar se mene tiče, delali velike napake. Znova bom optimist, če bodo naredili analizo in bo prišli do spoznanja, da to ni to. Da smo izgubili identiteto. Potem je to OK. Slovenski nogomet ima ogromne kapacitete, vendar se ponavljajo napake, na katere sem opozarjal že pred leti."

 
 

Katanec je strahopetec. Naj pokaže karakter pravega moškega in se vrne.

Zahovič o Katancu

 
Kaj bi lahko spremenil prihod Srečka Katanca , čigar ime je znova na rotečih ustnicah naroda? "To bi bilo zelo pozitivno," pravi Zlatko in nadaljuje: "Ampak Srečka Katanca moramo poznati kot človeka. On je poln strahov. Strah ga je neuspeha, kar je pravzaprav žalostno. Ampak tak je kot človek – strahopeten. Kdor lahko izbira med hrvaško in makedonsko reprezentanco, pa izbere drugo, se boji neuspeha. Kaj bo A, B ali C rekel o njegovem delu ali o njem kot človeku. Če bo ta strah premagal in bo imel karakter pravega moškega, sem takoj za to, da se vrne. Slovenski nogomet ga potrebuje. Sem pa v velikih dvomih. Vem, kakšen je, skupaj smo veliko preživeli in je poln strahov. Ampak to ni od zdaj, to mu je naredil uspeh. Naj pride, naj se ne skriva po Makedoniji, naj pride v Slovenijo in dela," je nekdanjega soustvarjalca slovenske nogometne pravljice pozval 36-letni Mariborčan, ki prav tako ni navdušen nad nenavdušujočim "nevzdušjem" na celjski Areni Petrol .

"Očitno je vse pri tej generaciji nesrečno," se je v slovo nasmehnil Zahovič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.