Slovenija
26 ogledov

Spremembe protitobačnega zakona (še) ne bo

Žurnal24 main
Ministrstvo za zdravje ne načrtuje sprememb zakona o omejevanju tobačnih izdelkov. Menijo namreč, da bi bilo najprej treba ovrednotiti njegove učinke.

Po mnenju ministrstva bi bilo neodgovorno spreminjati zakon še pred ovrednotenjem njegovega učinka. Zakon varuje temeljni človekovi pravici do varovanja zdravja in zdravega življenjskega okolja, je še zatrdilo ministrstvo.

Tudi v EU ne načrtujejo sprememb zakona
Sprememb zakona prav tako ne načrtujejo v tistih desetih državah Evropske unije, ki so že uvedle popolno prepoved kajenja tudi v restavracijah in barih, še izpostavljajo na ministrstvu. "Zato so informacije o načrtovanih spremembah, ki se pojavljajo v slovenskih medijih, neresnične," pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da ponekod razmišljajo celo o uvedbi dodatnih ukrepov.

"Osnovni cilj zakona je popolna zaščita zaposlenih iz vseh poklicnih skupin pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu, k čemur našo državo zavezujeta tako okvirna konvencija Svetovne zdravstvene organizacije za nadzor nad tobakom, ki jo je naša država ratificirala, kot zaveza ministrov EU iz junija 2005, da zagotovijo okolje brez tobačnega dima vsem prebivalcem," poudarjajo na ministrstvu.

Kot pojasnjujejo, popolna prepoved kajenja na vseh delovnih mestih temelji na znanstvenih spoznanjih, da je izpostavljenost tobačnemu dimu vzrok za prezgodnjo obolevnost in umrljivost zaradi različnih vrst raka, bolezni srca in ožilja ter drugih bolezni.

"Predvsem bari in nočni klubi so tista mesta, kjer prihaja do visoke ravni izpostavljenosti tobačnemu dimu," poudarjajo na ministrstvu in dodajajo, da "so delavci v gostinskem sektorju praviloma izpostavljeni mnogo višjim koncentracijam snovi, ki povzročajo raka".

O čem se je dogovarjal Vizjak?
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je sicer v sredo na novinarski konferenci dejal, da se z ministrico za zdravje Zofijo Mazej Kukovič dogovarjata glede morebitnih sprememb tobačnega zakona. Po mnenju ministra bi bil potreben razmislek o tem, kako je z najmanjšimi lokali, kjer se toči zgolj pijača.

Poslanci SNS so sicer v državni zbor minuli petek vložili predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Ta določa, da bi tobačne izdelke lahko prodajali le starejši od 15 let, v lokalih z manjšo površino pa bi lahko kadili. Novost bi bila tudi podražitev cigaret za en evro, dobiček pa bi namenili preprečevanju zasvojenosti s tobačnimi izdelki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.