Slovenija
10 ogledov

Poslanci naj analizirajo stanje v šolstvu

"Veto je zelo resno opozorilo predvsem tistim, ki poskušate arogantno vztrajati Žurnal24 main
Odbor za kulturo, šolstvo in šport ni potrdil besedila novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).

Državni svet je menil, da zaradi neusklajevanja s socialnimi partnerji in nesoglasji s strani strokovne javnosti ostajajo odprta bistvena vprašanja, kot sta ureditev področja zasebnega šolstva in sprememba financiranja. Zato so svetniki izglasovali veto na novelo in poslance pozvali, naj ob pripravi nove novele izvedejo natančne analize stanja na področju šolstva in po možnosti predvidijo učinke morebitnih sprememb.

Predsednik odbora Branko Grims je novelo zakona podprl, ker je po njegovih besedah to glas za brezplačne učbenike, večjo zaščito otrok, večjo vlogo staršev v šolskem sistemu in odpravo socialne neenakosti. Hkrati je to po besedah Grimsa glas za več razuma in za to, da bi argumenti prevladali nad netenjem kulturnega boja, kot se je to zgodilo ob tej priložnosti.

Barbara Žgajner Tavš je sedanjo novelo ocenila kot "slabo, nedodelano in neusklajeno" in dejala, da minister dela šolsko reformo brez analiz. Spomnila je, da so na področju šolstva potrebne korenite spremembe, sprejetje zakona v sedanji obliki pa bo po njenem mnenju "slaba popotnica za vlado Janeza Janše".

Veto posledica predloga o financiranju zasebnih šol
Po besedah poslanke NSi Marjetke Uhan je bil veto izglasovan predvsem zaradi nasprotovanja javnosti v tistem delu zakona, ki se dotika financiranja zasebnih šol. Zasebne šole zdaj niso financirane v enaki meri. S sprejetjem novele se po njenih besedah ne bi izboljšal položaj šol, temveč staršev, hkrati pa bi vsem otrokom zagotovili enake možnosti za izobraževanje in vzgojo.

Poslanka SD Majda Potrata je med razpravo poslance koalicije pozvala, naj novele ne podprejo in se tako izognejo odgovornosti za referendum. Njenemu predlogu, da bi novelo zavrnili, se je pridružil tudi Mitja Slavinec (LDS), ki je spomnil, da bi predlagatelj s padcem novele pridobil čas, da jo pripravi tako, da bo zagotavljala dobro organizacijo in financiranje slovenskemu šolstvu. "Če ostane v sedanji obliki, bo zakomplicirala življenje našim otrokom," je še dejal.

Opozorili so tudi na strah pred zasebnimi šolami, ki sicer dosegajo boljše rezultate na maturi, in na dejstvo, da v zasebne šole večinoma hodijo otroci premožnejših staršev.

Zvera pozvali k odgovornemu ravnanju

Zvera pozivajo, naj ne vztraja pri spornem zakonu. © BOBO

 

Opozicijski poslanci so ministru za šolstvo Milanu Zveru poslali "poziv k odgovornemu ravnanju" , v katerem šolskega ministra pozivajo, naj odstopi od "vztrajanja pri potrditvi spornega zakona o organizaciji in financiranju vzgoje ter izobraževanja" , saj predlogu zakona nasprotujejo strokovna javnost, sindikati, dijaki, opozicija in državni svetniki, so sporočili iz poslanske skupine Zares.

Ministru priporočajo, naj "sprejme ponujeno roko stroke in sindikatov za pripravo strokovnih podlag (Bele knjige)" . Opozicijski poslanci pravijo, da bodo šele po objavi strokovnih podlag pripravljeni sodelovati pri političnem delu razprave.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.