Svet
9 ogledov

Množični protesti v Gruziji

Pred parlamentom se je zbralo več tisoč ljudi. Žurnal24 main
V glavnem mestu Gruzije Tbilisi se je zbralo najmanj 50.000 protestnikov, ki zahtevajo odstop gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija.

Obtožujejo ga korupcije in avtoritativnega vladanja.

Vodja opozicijske Republikanske stranke Davit Berdzenišvili je zahteval razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Množica ljudi, ki je zasedla osrednjo avenijo Rustaveli in zasedla stopnice gruzijskega parlamenta, je na račun Mihaila Sakašvilija in vlade vzklikala: "Odidite, odidite!"

Približno dvanajst opozicijskih strank se je že zavzelo, da bi morali parlamentarne volitve, ki bi morale biti konec leta 2008, izvesti spomladi prihodnje leto. V gruzijskem parlamentu ima večino stranka Združeno narodno gibanje, ki jo vodi Sakašvili.

Nekdanja gruzijska zunanja ministrica in sedaj ena od opozicijskih voditeljic Salome Zurabišvili je dejala, da želi opozicija volitve aprila 2008 in "zagotovila, da bodo volitve resnično demokratične". Ob tem je še povedala, da opozicija nikakor ne zahteva odstopa sedanjega predsednika države.

Gre za največjo politično krizo v Gruziji, potem ko je po rožnati revoluciji leta 2003 Sakašvili prevzel oblast.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.