Slovenija
11 ogledov

Vroče razprave o zaprtju centra Ljubljane

Ljubljanski mestni svet sprejel rekordna proračuna za leti 2008 (317,9 milijona Žurnal24 main
Prebivalci mestnega središča Ljubljane so na protestu pred mestno hišo opozorili na problematiko zaprtja mestnega jedra.

Mestna hiša je bila prizorišče protestov. © BOBO

 
Približno stotim protestnikom so se pridružili opozicijski mestni svetniki, ki so podprli odlog obravnave odloka o cestnoprometni ureditvi. Opozicijske svetniške skupine so mestnemu svetu predlagale umik te točke z dnevnega reda današnje seje, vendar predlog ni bil sprejet, zato je opozicija sejo zapustila.

Župan Zoran Janković je umiku predloga odloka o cestnoprometni ureditvi z dnevnega reda seje nasprotoval. Kot je pojasnil, so mestne službe temeljito pripravile predlog odloka, ki zagotavlja dostop intervencijskim vozilom, zaporo mestnega središča pa po javnomnenjskih anketah podpira 85 odstotkov meščanov, je pojasnil župan. Predlog za umik odloka z dnevnega reda je podprlo 15 svetnikov, nasprotovalo pa mu je 18 svetnikov, zato so opozcijski svetniki sejo zapustili. Župan je nadaljevanje seje napovedal za prihodnji ponedeljek.

Opozicijske svetniške skupine SDS, LDS, SD in NSi ter samostojni svetniki Aleš Kardelj , Mihael Jarc in Miha Jazbinšek so predlagali umik predloga odloka o cestnoprometni ureditvi z dnevnega reda, ker so prejeli vrsto pripomb prebivalcev ožjega mestnega jedra glede težav, s katerimi se srečujejo od zapore ožjega mestnega središča za promet. Po njihovem mnenju pa se bodo težave meščanov, ki stanujejo na območju za pešce, s sprejemom odloka še poslabšale.

Tako mestna opozicija kot tudi stanovalci menijo, da bi bilo sprejetje odloka o cestnoprometni ureditvi diskriminatorno za prebivalce mestnega jedra in bi jih postavilo v drugorazredni položaj. Izpostavljajo predvsem 24-urni kratkotrajni dostop do doma, ki bi moral biti omogočen vsem stanovalcem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.