Slovenija
39 ogledov

Železnice dobile novega direktorja

Peter Puhan DELO Žurnal24 main
Nadzorni svet Slovenskih železnic je za generalnega direktorja železnic imenoval dosedanjega v. d. direktorja javne agencije za železniški promet (AŽP) Tomaža Scharo.

Predsednica nadzornega sveta Jelka Šinkovec Funduk je dejala, da bo Scharo položaj nastopil v petek. S tem bo prenehala funkcija dosedanjemu generalnemu direktorju Slovenskih železnic Petru Puhanu, ki je oktobra zaradi imenovanja na položaj predsednika uprave Dela podal odstopno izjavo. Nadzorniki so nato sklenili, da mora Puhan funkcijo opravljati do imenovanja novega direktorja. Puhan je tako Slovenske železnice vodil sočasno z Delom, a se je odpovedal plačilu.
 
Schara je bil na položaj v. d. direktorja AŽP imenovan 30. avgusta, in sicer za obdobje največ šestih mesecev. Na položaju je nasledil Rajka Satlerja, ki ga je spodnesla avgustovska tragedija v Cirkovcah, v kateri so v trčenju osebnega avtomobila z vlakom na železniškem prehodu umrli trije ljudje.

Šestinštiridesetletni Schara je bil pred nastopom položaja v. d. direktorja AŽP pomočnik predsednika uprave družbe Sinfonika, pred tem pa je bil direktor podjetja Bori KMO. Bil je tudi eden izmed kandidatov za direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Na mesto prvega moža železnic bo stopil po le sedemmesečnem Puhanovem vodenju, ki je bil eden izmed mnogih, ki na položaju niso zdržali cel mandat. Cel mandat je na položaju zdržal le Marjan Rekar, ki je železnice vodil v obdobju 1993–1998, medtem ko so se na položaju direktorja zvrstili še Igor Zajec (1999–2002), Blaž Miklavčič (2002–2004), Boris Živec (2004–2005) in Jože Jurkovič (2005–2006).

Po besedah predsednice nadzornega sveta so Scharo imenovali soglasno, saj se je v predstavitvi konkretno dotaknil reševanja problematike železnic, ki potrebujejo nov zagon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.