Šport > Nogomet
15 ogledov

Domžale ugnale Maribor

maribor_domzale_sps_main Žurnal24 main
V 32. kolu PrveLige Telekom so nogometaši Domžal nadigrali Maribor. Koper je v Ljubljani z izidom 2:1 premagal Interblock, Celjani so bili doma s 4:2 boljši od Goričanov.
 

PrvaLiga Telekom, 32. kolo

Maribor : Domžale 0:1
Primorje : Livar 3:0
Interblock : Koper 1:2
Nafta : Drava 1:0
Mik CM Celje : Hit Gorica 4:2

Ekipa Domžal je na gostovanju z zmago proti Mariboru osvojila pomembne točke za obranitev naslova državnega prvaka. Razlika med Domžalami in prvimi zasledovalci iz Kopra je tako še naprej šest točk. Gostujoči trener Slaviša Stojanović je lahko zadovoljen s predstavo svojega moštva, nekoliko jezen je lahko le na napadalce, ki bi lahko do vrha napolnili mrežo domačih, veliko zaslug za to ima razpoloženi mariborski vratar Marko Pridigar . Mariborčani so se od začasnega doma na Ptuju hoteli posloviti z zmago, da pa do nje ne bodo prišli, je bilo hitro jasno. Gostje so takoj prevzeli pobudo, do vodstva pa so prišli že v četrti minuti, ko je lepo akcijo Andraža Kirma in Daria Zahore zaključil Jože Benko . Domžalčani so v dinamičnem prvem polčasu imeli še kar nekaj priložnosti, toda na odmor so odšli le z minimalnim vodstvom, v nenatančnosti sta prednjačila predvsem Benko in Zahora. Drugi del je bil manj zanimiv, vseeno pa bi lahko postregel s spremembo izida. Domžalčani so bili spet nevarnejši, najlepšo priložnost pa je v 64. minuti zapravil Kirm, ki je iz ugodnega položaja streljal čez gol. Domači bi lahko neučinkovitost tekmeca kaznovali v zadnji minuti, ko je po strelu Dejana Mezge izenačenje preprečil Luka Elsner . To je bila tudi edina priložnost za tokrat nerazpoloženo domače moštvo, ki je moralo v prvenstvu še tretjič položiti orožje pred prvaki (ena tekma se je končala neodločeno).

Ljubljančani so tekmo izgubili v zadnji minuti. © Boštjan Tacol

 
Koprčani so v Ljubljani prišli do treh točk in se povsem približali končnemu drugemu mestu ter s tem nastopu v kvalifikacijah pokala UEFA. Potem ko so sicer večji del po kakovosti povprečne tekme vodili, pa so si po izenačenju v 80. minuti zmago priborili v zadnji minuti, ko je bil najbolj spreten Aleksander Rajčevič . Koprčani so se s tem oddolžili Interblocku , ki jih je pred enim tednom izločil iz pokala. Ljubljančanom tako preostane le, da si Evropo priborijo z zmago v pokalu, kar pa si želi tudi Maribor. Gosti so v vodstvo prišli že v četrti minuti, ko je Sunday Ibeji lepo sprejel žogo v kazenskem prostoru, jo podal do Darka Djukiča , ki ni okleval in je z natančnim strelom zadel v levi spodnji kot vratarja Matjaža Rozmana . Po prejetem zadetku so po pričakovanju pobudo prevzeli domači, toda njihovi napadi so bili jalovi. V 51. minuti je Dejan Gerić zadel le okvir vrat, na drugi strani se je isto zgodilo Saši Božičiču . Koprčani so bili nevarni v protinapadih, Adewalu Amusanu pa je v enem izmed njih s pravočasnim posredovanjem strel na gol preprečil Rok Elsner . V 80. minuti se je pritisk gostiteljev vendarle obrestoval, saj je bil po kotu v kazenskem prostoru najvišji Ivan Jolič (pred tem sta priložnosti za Ljubljančane zamudila Luka Majcen in Darijan Matić ). Toda izid 1:1 ni ostal do konca, saj je po prostem strelu Mitje Vilerja in gneči v kazenskem prostoru za drugi gol gostov poskrbel Rajčevič.

David Bunderla je načel mrežo Livarja. © Saša Despot

 
V dvoboj zadnjeuvrščenih moštev so gostitelji, igralci Primorja , krenili kot popolni favoriti, za goste iz Ivančne Gorice pa je bilo to povsem nepomembno srečanje. Igrali so neobremenjeno, brez vseh skrbi, saj so se že pred časom sprijaznili z dejstvom, da bodo v naslednji sezoni igrali v drugi ligi. Povsem nasprotno je veljalo za Ajdovce, še vedno razočarane po neumnem porazu v Kopru, ki so nujno potrebovali točke, a to po njihovi igri v prvem polčasu ni bilo vidno. Gostitelji namreč niso pokazali dobesedno nič in so popolnoma razočarali maloštevilno občinstvo. Igrali so brez idej, medtem ko so se gostje osredotočili na branjenje lastne mreže. Čeprav so bili Ajdovci nekoliko konkretnejši, so bili gosti iz Ivančne Gorice tisti, ki so prvi zagrozili. Dvakrat so poskušali z razdalje; najprej je s 30 metrov poskusil Simon Prudič , nekoliko pozneje pa še Janez Perme . Pri obeh strelih je imel domači vratar Igor Nenezič veliko dela, a je žogo vendarle izbil v kot.

Po porazu v Domžalah v minulem kolu se v lendavskem taboru nadaljuje uspešen niz nabiranja točk. Tokrat so nogometaši Nafte ugnali ekipo Drave , kar je skupno že 13. osvojena točka v sedmih krogih, odkar je moštvo iz Lendave prevzel trener Damir Rob . Prekmurci so na prvenstveni lestvici zadržali šesto mesto in naredili nov pomemben korak k obstanku. Gostje so začeli bolj podjetno in v osmi minuti je nevarni Doris Kelenc ušel Boštjanu Zemljiču , a je iz težkega položaja z desne strani zadel zunanji del mreže. Nafta je odgovorila z dvema napadoma; Jernej Repina je v deveti minuti streljal s kakih 14 metrov, nezanesljivi Tomaž Murko pa je s težavo odbil žogo v kot. Minuto pred koncem prvega dela je Arpad Vass z leve strani poslal uporaben predložek v sredino, Repina se je mojstrsko odzval in spremenil smer žogi, ki se je dotaknila leve vratnice in končala v mreži. V 63. minuti se je težje poškodoval domači vratar Stanislav Kuzma in prepustil svoje mesto Alešu Luku . Domači so imeli zadnjo priložnost štiri minute pred koncem, ko je po poskusu Jozsefa Seböka z razdalje Murko žogo odbil v kot. Zadnjo priložnost na tekmi pa so v sodnikovem podaljšku zapravili gostje prek Andreja Prejca in Nafta je vknjižila tri nove pomembne točke.

Celjani so dosegli pomembno zmago. © SPS

 
Celjanom v boju za obstanek oziroma v boju za osmo mesto, s katerim bi se izognili dodatnim kvalifikacijam, teče voda v grlo, tako da so proti Goričanom nujno potrebovali zmago. Na koncu so jo tudi dosegli, poleg tega pa prikazali še odlično predstavo, verjetno najboljšo v spomladanskem delu. Gostitelji so v tekmo po pričakovanju vstopili brez kalkulacij, želeno pa dosegli že v peti minuti. Najprej je Blaž Puc zapravil lepo priložnost, a vseeno priboril kot, po katerem je bil Simon Sešlar najvišji v kazenskem prostoru in z glavo dovolj natančen za vodstvo. A veselje Celjanov ni trajalo dolgo. Le šest minut pozneje so na podoben način, kot so gol dosegli, tudi kapitulirali. Enes Demirović je izvedel kot, pred golom pa je žoga priletela na glavo Mohammeda Ekpokija , ki jo je poslal v mrežo. Gostom iz Nove Gorice je pripadla prva priložnost v nadaljevanju, toda Demirović je spet ni izkoristil. Zato pa je bil nekaj trenutkov pozneje natančnejši Goran Cvijanovič , vratarja Aleksandra Šeligo je premagal z dobro odmerjenim lob udarcem, saj je žoga na poti v mrežo oplazila tudi prečko. A lepih potez še ni bilo konec. Posladek je prišel v 63. minuti, ko se je za strel s približno 30 metrov odločil Nejc Pečnik , žoga pa je končala v levem zgornjem kotu.  Za mirno končnico je s svojim drugim golom poskrbel Pečnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.