Slovenija
7 ogledov

Univerzalnost, solidarnost in zaupanje

Nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič opozarja na okrnjene načrte Žurnal24 main
Na ministrstvu za zdravje so pripravili osnutek nacionalnega plana zdravstvenega varstva.

Osvestiti pomen skrbi za lastno zdravje in organizirati dolgoročno vzdržen sistem zdravstvenega varstva, kjer je bolnik partner, je vizija slovenskega zdravstvenega varstva. Poslanstvo pa je oblikovanje pogojev in postavljanje politike zdravja v korist uporabnikov in v motivacijo izvajalcev zdravstvenih storitev, je dejala ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič.

To sta ključna temelja, na osnovi katerih smo gradili cilje, dodali smo pa tudi vrednote: univerzalnost, solidarnost, etika in zaupanje. Zadnji dve vrednoti pogrešamo in nista dovolj poudarjeni, je danes pojasnila ministrica.

Plan so pripravili na osnovi podatkov o tem, s kakšnimi boleznimi in težavami se ukvarjamo v Sloveniji, koliko sredstev imamo na razpolago in kje so ovire, je dejala ministrica. Kot je pojasnila, so na osnovi teh podatkov določili smernice, ki naj bi zagotovile enakomernejšo dostopnost zdravstvene mreže za bolnike po celotni Sloveniji.

Velik poudarek je tudi na kakovosti in nadzoru, ki je bil v preteklosti zelo slab, je dejala ministrica. "Naša želja je zdravo in boljše življenje," je dejala ministrica in še dodala, da želijo zmanjšati tudi razliko med življenjsko dobo žensk in moških v prid podaljšanja življenjske dobe moških.

Ministrstvo bo osnutek prihodnji teden poslalo v javno razpravo, nato pa v obravnavo vladi in v državnemu zboru. Mazej Kukovičeva je danes poudarila, da mora biti plan sprejet čim prej in opozorila, da je Slovenija brez plana zdravstvenega varstva že od leta 2004.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.