Magazin
594 ogledov

Najlepše piramide, ki niso v Egiptu

Ob Piramidi pernate kače v Teotihuacanu se niso zbirali le verski, ampak tudi po Žurnal24 main
Piramide pripovedujejo o stari arhitekturi in civilizacijah, ki so jih zgradile. In nikakor ne "rastejo" le v Egiptu. Odkrivajo jih marsikje po svetu, veliko pa jih še čaka skritih.

Kam torej iti, če ste egipčanske piramide že videli, mika pa vas, da bi stali pod še več piramidami?

Hellenikon, Argolida, Grčija
Čeprav ni videti tako impresivna kot egipčanske piramide, je fascinanten podatek, da naj bi bila piramida v Hellenikonu mogoče približno sto let starejša kot piramide v Gizi. Arheologi so najprej mislili, da je imela piramida vlogo grobnice, a zadnja raziskovanja namigujejo drugače. Piramido v Hellenikonu so morda uporabljali kot trdnjavo in z nje nadzorovali bližnje poti. O tej precej razrahljani in zanemarjeni piramidi je sicer napisanega precej malo.

Planota Qin Chuan, Kitajska
Pod imenom Kitajske piramide naj bi se skrivalo približno sto starodavnih gomil/piramid. Večina jih je v krogu stotih kilometrov od mesta Xian, na planoti Qin Chuan na osrednjem Kitajskem. Stroga kitajska vlada tujcem sicer šele zadnja leta dovoljuje oglede piramid, dolgo pa so bile na nekakšnem "prepovedanem  območju", kar jih dela le še skrivnostnejše. Mnogi so se celo spraševali, ali piramide na osrednjem Kitajskem sploh obstajajo. Videlo jih je namreč le malo strokovnjakov z zahoda, a neki nemški raziskovalec, ki so mu ogled dovolili, je potrdil, da jih je res najmanj sto in da so narejene iz gline. Njihova starost ni natančno ugotovljena.

Guimar, Tenerife, Kanarski otoki, Španija
Šest strmih piramid s pravokotno osnovno ploskvijo pri vasici Guimar na otoku Tenerife je zgrajenih iz črnih vulkanskih kamnin. O njihovem izvoru se arheologi in zgodovinarji ne morejo zediniti. Nekaj znanstvenikov je celo prepričanih, da sploh ne gre za piramide, ampak preprosto za "kamnite terase", ki so nastale, ko so kmetje na kup metali kamenje. Thor Heyerdahl, znameniti norveški etnolog in raziskovalec, ki je s splavom Kon Tiki iz Južne Amerike odplul na otočje Tuamotu, je bil zagovornik druge teorije. Trdil je, da so piramide pri Guimarju zagotovo zgradili ljudje, ki naj bi pri tem uporabljali tehnike, podobne tistim, ki so jih uporabili pri gradnji piramid v Mehiki, Peruju in celo v Mezopotamiji. Piramide na Tenerifu bi tako lahko bile delo "popotnikov", ki so davno pred Kolumbom prepluli Atlantik in pristali v Ameriki, saj Kanarski otoki ležijo ob najhitrejši pomorski poti med Evropo in Ameriko.

Ur, Irak
Staro sumersko mesto Ur, približno 370 kilometrov južno od Bagdada, je stalo ob reki Evfrat, dokler ta ni spremenila toka. Preden je okoli leta 2100 pred našim štetjem na oblast prišel kralj Ur-Nammu, so Ur ves čas napadala druga mezopotamska mesta. Ur-Nammu pa je vzpostavil red in mir ter obnovil mesto. Ukazal je tudi zgraditi zigurat, strmo terasasto piramido s sedmimi "nadstropji", ki je presenetljivo dobro ohranjena preživela vse do danes.

Palenque, Mehika

Palenque v mehiški zvezni državi Chiapas je najbolj raziskano in najbolj obiskano staro majevsko mesto. Arheološke najdbe kažejo, da je bilo območje poseljeno že okoli leta 300 pr. n. š. Največji vtis naredi piramida Tempelj napisov (Templo de las Inscripciones), v kateri so našli sarkofag majevskega kralja Pakala II., ki je vladal med letoma 615 in 683 (in dočakal za tiste čase skoraj neverjetnih 80 let). Ko so španski osvajalci v 16. stoletju prišli v Chiapas, je bilo mesto Palenque že nekaj stoletij zapuščeno – zaton mesta se je začel v osmem stoletju in do prihoda Špancev je nekoč bleščeče majevsko mesto prerasel gozd. Pospešeno raziskovanje in izkopavanje ostankov mesta se je začelo v drugi polovici 19. stoletja.

Dolina piramid, Peru
Dolina piramid je vzdevek za območje med perujskima mestoma Chiclayo in Trujillo, kjer so arheologi izkopali ostanke 26 piramid, ki dokazujejo, da je ta del Peruja cvetel že pred več kot 1500 leti. V eni od piramid civilizacije Moche na arheološkem najdišču Sipan so leta 1987 našli zanimivo in bogato grobnico z mumijo, ki so jo poimenovali Gospod iz Sipana (El Señor de Sipan), gre pa za spoštovanega vladarja, ki so ga pokopali skupaj s številnimi zakladi, njegova oblačila pa so okrašena z dragimi kamni, zlatom in srebrom. Odkritje grobnice je za arheologe zelo pomembno tudi zato, ker so prehiteli tatove in grob našli nedotaknjen. Revija National Geographic je pred časom zapisala, da se zakladi iz Sipana lahko primerjajo celo s tistimi, ki so jih našli v grobnici egipčanskega faraona Tutankamona.


Piramida Lune je za Piramido Sonca druga največja piramida v Teotihuacanu.

 
Teotihuacan, Mehika
Teotihuacan, le dobre pol ure vožnje severovzhodno od mehiške prestolnice, je bil največje predkolumbovsko mesto v Ameriki – v njem je živelo več kot 100.000 ljudi. Zgodovina mesta je še precej skrivnostna, a mnogi arheologi menijo, da so mesto zgradili Tolteki. Ob Aveniji mrtvih, ki leži vzdolž arheoloških najdb (najstarejše zgradbe naj bi nastale približno dvesto let pred našim štetjem), stojita Piramida Lune in Piramida Sonca. Piramida Sonca je za piramido v mehiški Choluli največja piramida v novem svetu. Še ena znamenitost Teotihuacana je ne najbolje ohranjena Piramida pernate kače, ki jo krasijo kamnite podobe pernate kače, božanstva Quetzalcoatla.


Tikal v Gvatemali leži sredi deževnega gozda. © iStockphoto

 
Naučite se špansko!
S tem se spisek piramid zunaj Egipta nikakor ne konča. Najbolj bodo nagrajeni popotniki, ki se bodo usedli na letalo in se odpravili piramide občudovat v Srednjo Ameriko, predvsem v Mehiko. Copan , Chichen Itza , Uxmal , El Tajin , Monte Alban in Ciudad de Mexico v Mehiki ter Tikal v Gvatemali je le nekaj predlogov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.